Jonge stilisten van het ADUS in Arese ontwerpen de Alfa Centauri

(29 December 1999)

PERSBERICHT:

Alfa Centauri: zo heet de open sportwagen die begin december op de Motor Show in Bologna is gepresenteerd. Het studiemodel is ontworpen door een groep jonge stilisten, verbonden aan het ADUS in Arese. Schoonheid vormt sinds jaar en dag een essentieel element van iedere Alfa Romeo. ln het eigen stylingcentrum in Arese, wordt voor elk model een esthetisch verantwoorde vorm rondom de techniek ontworpen. Creativiteit op design-gebied is bij Alfa Romeo echter niet alleen een kwestie van traditie, maar ook een dagelijkse realiteit. In Arese is men dan ook permanent bezig met het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Om maximale aandacht aan de tendensen in het mondiale design te schenken en tegelijkertijd jongeren gelegenheid te geven om zich met elkaar te meten en nieuwe creatieve stimulansen op te doen, is binnen het Alfa Romeo-stylingcentrum in Arese de afdeling 'Advanced Design University Stages' (ADUS) opgericht, die stages organiseert voor aankomende stilisten.
Het programma van ADUS omvat drie cursussen per jaar, elk voor de duur van drie maanden. Aan iedere cursus kunnen 15 speciaal geselecteerde studenten deelnemen, van universiteiten en design-instituten over de gehele wereld. Toekomstige ontwerpers krijgen op die manier gelegenheid om nauw samen te werken met het stylingcentrum van een autofabriek en geconfronteerd te worden met alle problemen die zich voordoen bij de daadwerkelijke realisering van een ontwerp.

De stages bieden de jongeren een unieke kans om in teamverband te leren werken en ervaring op te doen. Dit gebeurt door rechtstreeks het hele proces van ontwerp tot kant en klaar model mee te maken, bijgestaan door ervaren collega's en deskundigen uit verschillende disciplines, van design tot marketing.
Voor iedere stagecyclus wordt een thema gekozen, waarop de cursisten stylingmodellen ontwikkelen. Hieruit selecteert men vervolgens het concept dat op ware grootte zal worden gerealiseerd.

Het thema waaraan de stilisten hebben gewerkt die op de Motor Show in Bologna exposeerden, was de 'geavanceerde sportwagen'. Het resultaat, dat men in schaal 1:1 kon bewonderen, was de 'Alfa Centauri' spider: een open sportwagen die via een complex en geraffineerd lijnenspel zowel in de roemrijke sportieve traditie van Alfa Romeo past, als fascinerende oplossingen voor de toekomst aandraagt. Een karakteristiek element van de Alfa Centauri is de perfect symmetrische vormgeving. De symmetrie zet zich zelfs voort in de lijnen van het interieur, zoals wordt onderstreept door een van de meest innovatieve details van de auto: het verplaatsbare stuurwiel. Dit kan zowel links als rechts in de wagen worden aangebracht. Het chassis van geprofileerd aluminium is voorzien van een eveneens uit lichtmetaal vervaardigde carrosserie met verzonken roll-bar die bij een ongeval automatisch omhoogkomt. De Alfa Centauri is uitermate compact en de motorkap sluit nauw om de krachtbron: een klassieke, in lengterichting geplaatste Alfa Romeo 3,0 liter V6 24-kleppenmotor die het uitzonderlijke karakter van deze sportieve spider benadrukt. Vierwielaandrijving en een vanaf het stuur te bedienen Sportronic-versnellingsbak completeren de aandrijflijn. De polyelliptische koplampen zijn geheel verzonken gemonteerd, terwijl de achterlichten als neonlampen zijn uitgevoerd. De afmetingen van de Alfa Centauri zijn: lengte 3.680 mm, hoogte 980 mm, breedte 1.800 mm, wielbasis 2.400 mm, spoorbreedte 1.560 mm.

Deel: ' Jonge stilisten in Arese ontwerpen de Alfa Centauri '
Lees ook