Gemeente Ede

Jeugddebat woensdag 26 september in Cultura

Jongeren discussiëren over cultuur

"Jongeren denken bij cultuur in eerste instantie aan abstracte schilderijen. Cultuur vinden zij vooral iets voor oudere mensen, zoals hun ouders. Tijdens mijn lessen laat ik de scholieren zien dat het begrip cultuur veel breder is. Ook popmuziek, streetdance en film zijn cultuuruitingen. Als jongeren dat horen, raken zij geïnteresseerd."

Dat heeft Richard Engelfried gemerkt tijdens zijn voorbereidende lessen voor het jeugddebat, dat woensdagmorgen 26 september in Cultura wordt gehouden. Het thema van het jeugddebat is dit jaar: 'jeugd en cultuurbereik'.
Volgende week woensdag debatteren leerlingen uit de vierde klas van Het Streek, het Marnixcollege en het Pallas Athene College over kunst en cultuur. Als voorbereiding op het debat verzorgt Richard Engelfried in alle deelnemende klassen twee lessen over debattechnieken in relatie tot het gespreksthema cultuur.
"Het debat is bij uitstek geschikt om mensen - en dus ook jongeren - mondig en kritisch te maken", vertelt Engelfried. Zo zijn presentatietechnieken heel belangrijk bij spreken in het openbaar. "Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook om hoe je het zegt. Als je iets met overtuiging naar voren brengt, komt dat bij de toehoorders veel beter over".
Om zijn betoog te illustreren geeft Engelfried voorbeelden uit de praktijk. "Hoe spreekt Clinton en hoe doet Bush dat? En hoe gaat Wim Kok te werk? Iedereen heeft zijn eigen stijl".
Debatteren is niet het sterkste punt van Nederlanders. Volgens Engelfried is er in Nederland geen debatcultuur. "In Engeland krijgen kinderen vanaf vier jaar al lessen in debatteren". Toch heeft Engelfried de afgelopen weken gemerkt dat op een aantal Edese scholen wel veel aandacht is voor debattechnieken.
Zelf heeft Engelfried een flinke staat van dienst op het gebied van debatteren. De 23-jarige Tilburger won zelf diverse debatwedstrijden en geeft debat- en presentatietrainingen, onder andere aan Tweede Kamerleden.

Belangstellenden welkom

Het Jeugddebat begint woensdag 26 september om 9.30 uur in de grote zaal van Cultura; belangstellenden zijn welkom. De bedoeling is dat de leerlingen debatteren over drie stellingen. Daarnaast zullen leerlingen van het VMBO een aantal presentaties houden. De jongeren kunnen ideeën aandragen op het gebied van kunst en cultuur. Het beste voorstel wordt opgenomen in het actieplan cultuurbereik 2002. Er is een bedrag van 5.000 om dit voorstel uit te voeren. Het Jeugddebat is rond 12.15 uur afgelopen. De prijzen worden ´s avonds tussen 19.30 en 20.00 uur uitgereikt door wethouder A. Jonker en wethouder M. van Haaren. Er zijn ondermeer prijzen voor de beste debater, de beste interruptie uit de zaal, een zaalprijs (door de zaal voor de beste bijdrage), de beste presentatie en het beste voorstel op het gebied van cultuur.Ede, 20 september 2001

Deel: ' Jongeren discussiëren over cultuur in Ede '
Lees ook