Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuwe publicatie Gehandicapt, nou en?

Jongeren met een lichamelijke handicap over anderszijn en toch gewoon meedoen

4 maart 2003

Als je op de middelbare school zit, wil je het liefst gewoon meedoen met de rest, lekker uitgaan, de stad in of op een andere manier met leeftijdgenoten plezier maken. Maar hoe is dat voor jongeren met een handicap? Wat betekent het om er anders uit te zien, pijn te hebben en niet overal aan mee te kunnen doen? In Gehandicapt, nou en? vertellen jongeren met een handicap openhartig over hun ervaringen. Het boek verschijnt deze week bij het NIZW in het Europees Jaar van mensen met een handicap.

Gehandicapt, nou en? is geschreven voor jongeren met een lichamelijke handicap die op een reguliere middelbare school zitten. Zij maken kennis met jongeren die vergelijkbare ervaringen hebben en kunnen in dit boek lezen hoe zij met dit soort zaken omgaan. Ook voor klasgenoten, ouders, broers en zussen van jongeren met een handicap is dit boek zeer interessant. En niet te vergeten voor hun leraren. Zij kunnen zich na het lezen van dit boek beter voorstellen hoe het is voor gehandicapte jongeren om gewoon mee te doen en welke ondersteuning zij daarbij kunnen gebruiken.

Doorzetters
Ondanks hun handicap hebben veel jongeren dezelfde ervaringen. Natuurlijk zijn er verschillen, maar voor iedereen is de rode draad: hoe ga je om met je handicap en hoe vind je uit waar je grenzen liggen. Veel jongeren met een lichamelijke handicap hebben met elkaar gemeen dat ze doorzetters zijn en dat ze ervaring opdoen met positief denken. Die ervaring leert dat positief denken helpt. En als ze het zelf kunnen, volgen de anderen vanzelf.

Enkele ervaringen van jongeren:

Aan mij valt niets te zien. Ik ben heel snel moe, maar dat ziet niemand. Ik denk er wel eens over om een kruk mee te nemen als ik met de bus ga, of in andere situaties kom waar mensen rekening houden moeten houden met mijn handicap. Maar ja, om daar nu een kruk voor aan te schaffen... (Vera)

Ik ben haast mijn hele middelbare school halve dagen aanwezig geweest. Dat vond geen van mijn klasgenoten erg. Die waren eigenlijk alleen maar blij als ik op school was. Ik kreeg af en toe wel een rotopmerking. Dan zei ik: 'Oké, ik wil best naar maatschappijleer, als jij mijn ziekte overneemt.' En dan waren ze stil. (Sophie)

Ik heb wel eens een vriendinnetje gehad. Zij zei: 'Je bent zoals je bent en daar pak ik je niet op.' Ja, dat was mooi. Maar je hebt soms ook een meisje dat zegt: 'Sorry, maar liever niet.' Dan denk ik, oké, dan niet. Als je mij niet moet omdat ik een prothese heb, ben ik je liever kwijt dan rijk. (Eric)

Bestellen
Gehandicapt, nou en? Jongeren met een lichamelijke handicap vertellen over anderszijn en toch gewoon meedoen is geschreven door Els Leemans en kost EUR 12,00. ISBN 90-5957-022-7 en E 32939. De publicaties zijn verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 4 maart 2003

Deel: ' Jongeren met lichamelijke handicap over anderszijn en toch meedoen '
Lees ook