Hoogvliet, deelgemeente Rotterdam


627. Jongeren vertolken ervaringen in theatervoorstelling Niemandsland

21 juni 2002

Op 4, 5 en 6 juli aanstaande wordt de jongerentheatervoorstelling 'Niemandsland' opgevoerd in buurthuis De Kom aan de Posweg 259.

Weet je hoe ze dit vroeger noemden? Goudkust. Nu is het een komen en gaan en komen en gaan. En gaan Voor mij is dit Niemandsland. Met deze woorden van Janice begint de jongerentheatervoorstelling Niemandsland. De voorstelling wordt op 4, 5 en 6 juli aanstaande opgevoerd in buurthuis De Kom aan de Posweg 259. Niemandsland is een reactie op de toneelvoorstelling Goudkust. Het werd november 2001 gespeeld door en voor die bewoners van de Lampreibuurt in Hoogvliet. Centraal in het stuk stonden mensen die al lang in de buurt wonen. Goudkust werd geschreven op basis van gesprekken met bewoners uit de Lampreibuurt. Ook jongere, nieuwe, bewoners kwamen naar de voorstelling kijken. Na de laatste voorstelling, die vol zat met jongeren, was dan ook hun vraag: en nu een voorstelling met ons, vanuit ons perspectief!

BAF- Bureau d Arts sans Frontières ging in opdracht van deelgemeente Hoogvliet en de woningcorporaties Vestia en Maasoevers, samen met de SWH, meteen weer aan de slag. Pieta Bot schreef het scenario na gesprekken met de jongeren en Cees Bavius regisseert Niemandsland.

In Niemandsland vertolken jongeren uit de buurt hun ervaringen en gevoelens. Het verhaal begint met Janice die door haar vriend Juraldi is verlaten. Janice en hij zijn, net als de meeste jongeren in het stuk, opgegroeid in de wijk Oudeland. Door de herstructurering is hij twee keer verhuisd, nu naar Maassluis. Of all places. Niemandsland is het eigenlijk voor alle spelers. Of ze nu uit Oudeland komen, uit Afghanistan of uit Curaçao. Niemandsland, waar je opnieuw een plek moet vinden, waar je mist wat vertrouwd was, waar je je staande moet houden tussen nieuwe vrienden en een bedreigende buitenwereld.

De voorstellingen duren van 20.00 tot 22.00 uur en zijn gratis. Maar in verband met het beperkte aantal zitplaatsen moeten de kaarten gereserveerd worden. Dat kan bij Willeke Holverda van de deelgemeente Hoogvliet, telefoon 010 4726518.

Deel: ' Jongeren vertolken ervaringen in theatervoorstelling Niemandsland '
Lees ook