TROS

Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 11-09-2012

Televisie
EENVANDAAG/1V JONGERENPANEL
Uitzending dinsdag 11 september
Nederland 1 - 18.15 uur

JONGEREN WILLEN RUTTE ALS MINISTER-PRESIDENT
Eén op de drie jongeren wil een politieke jongerenpartij

Als het aan de jongeren ligt, wordt Mark Rutte weer premier. Ruim een kwart (26%) vindt hem de beste kandidaat voor deze functie. Dat blijkt uit onderzoek van EENVANDAAG in samenwerking met Coolpolitics en Habbo Hotel onder 2.500 jongeren van 12 t/m 24 jaar uit het 1V Jongerenpanel.

De kwaliteiten die jongeren Rutte toedichten: hij durft verantwoordelijkheid te nemen en is deskundig, een goede leider en betrouwbaar. Op de tweede plek voor de functie van minister-president staat Diederik Samsom en op de derde plek Alexander Pechtold. Emile Roemer is volgens 35 procent de lijsttrekker met de meeste humor. Ruim de helft (53%) vindt Geert Wilders het minst betrouwbaar.

Kieswijzers spelen rol bij stemkeuze
Bijna 1.700 van de ondervraagde jongeren zijn van stemgerechtigde leeftijd. Van hen vult 77 procent ter voorbereiding op de verkiezingen de Stemwijzer of het Kieskompas in. Bijna een kwart (24%) geeft aan de uitslag ook daadwerkelijk een rol te laten spelen bij het bepalen van hun stemkeuze. Daarnaast volgt 65 procent van de jongeren vanaf 18 jaar lijsttrekkersdebatten op tv en ander politiek nieuws.

D66 voor belangen van jongeren
Jongeren vinden 'onderwijs' het belangrijkste thema van deze verkiezingen. Ze zijn van mening dat D66 en, in mindere mate, de SP hun belangen het best vertegenwoordigen. Een derde (30%) vindt dat er een aparte politieke partij voor jongeren nodig is. Eén op de zes jongeren zou zijn of haar stem zeker aan zo'n partij geven.

De belangrijkste verkiezingsthema's volgens jongeren:
1.Onderwijs
2.Bezuinigingen/economie
3.Zorg
4.Europa
5.Werkgelegenheid/arbeidsmarkt

Over dit onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd door 1V Jongerenpanel in samenwerking met Coolpolitics en Habbo Hotel. 1V Jongerenpanel is onderdeel van het actualiteitenprogramma EENVANDAAG. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 30 augustus en 11 september 2012, deden 2.500 jongeren mee waarvan er bijna 1.700 op 12 september 2012 stemgerechtigd zijn. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl

Deel: ' Jongeren willen Rutte als minister-president '


Lees ook