Nieuws van het Nederlands Israelitisch Kerkgenootschap

Expositie in Deventer

19 april 1999

In Deventer is de prachtige synagoge aan de Roggestraat een kerk geworden. De voorgevel is nog steeds het aanzien meer dan waard. Men ziet en voelt dat dit eens de trots van de Deventer Joden was. Er naast staat een nog oudere sjoel, later Joodse school. Het is een vierkant gebouw, dat jaren lang dienst heeft gedaan als filmhuis.

Enkele jaren geleden verliet het filmhuis het gebouw en toen werd de vraag geopperd: wat nu? Manja Pach (bekend als initiatiefneemster voor het herinneringskamp Westerbork), wonend in Deventer dacht: dit gebouw moeten we zien terug te krijgen. En dat is gelukt. Het gebouw werd fraai gerestaureerd en al heeft het niet de functie van synagoge herkregen, het is een sfeervolle ruimte geworden, waar bijeenkomsten gehouden kunnen worden. Er worden lezingen gegeven over Joodse onderwerpen en Joodse kunst, maar ook andere exposities zijn mogelijk.

Omdat Etty Hillesum in Deventer werd geboren en er opgroeide en haar vader in de Joodse gemeenschap jaren lang een vooraanstaande rol speelde, werd er in die oude sjoel het Etty Hillesum centrum gevestigd. In de oude sjoel is nu evenwel een permanente expositie opgesteld, die geheel gewijd is aan de geschiedenis van de Joden in Deventer. De expositie is gemaakt door Frits Grimmelijkhuizen, een theaterman\poppentheaterman, die op buitengewoon kunstzinnige wijze de talrijke foto's en documenten uit de geschiedenis van de Deventer Joden heeft gegroepeerd. Het is een bijzonder sfeervolle en boeiende expositie, die enkele dagen per week te bezichtigen is.

En wie dat doet, moet dan niet vergeten even bij de VVV aan te gaan, waar men een klein boekje kan kopen, waarin Manja Pach tal van gebouwen en punten in de stad aangeeft, die in de historie van de stad en de geschiedenis van de Joden een rol hebben gespeeld.

Deel: ' Joodse expositieruimte in vroegere Deventer synagoge '
Lees ook