Spinoza, een vrije denker

Persbericht

Spinoza, een vrije denker

Zondag 22 november, 13.00 uur, NPO2

(herhaling vrijdag 27 november 14.25 uur)

Hilversum, 19 november – Op zondag 22 november programmeert de Joodse Omroep de documentaire Spinoza, een vrije denker. Baruch d’Espinoza die in 1632 in Amsterdam werd geboren als zoon van uit Portugal gevluchte Joodse ouders, maakte niet alleen naam als (natuur-) filosoof, maar ook als wiskundige, politiek denker en lenzenslijper. Volgens de Britse historicus Jonathan Israel stond Spinoza aan de wieg van de Verlichting. Spinoza heeft de weg gewezen naar een samenleving waarin vrede, vrijheid en recht centraal staan, waarin ieder mens de kans krijgt gelukkig te zijn.

Alle mensen zijn gelijk en een ieder moet de vrijheid krijgen te geloven, denken en zeggen wat hij wil. Een democratie als samenlevingsvorm was nog niet zo’n gek idee, aldus Spinoza waarmee hij ver vooruit liep op andere denkers in zijn tijd. Spinoza's kritiek op de Bijbel maakte hem tot een controversieel persoon: zijn belangrijkste boek, Ethica, werd pas na zijn dood gepubliceerd.

Regisseur Robin Lutz, die eerder al non-fictiefilms afleverde over onder meer Marten Toonder en Rembrandt, werkte ruim 15 jaar in Frankrijk en startte in 1988 zijn eigen productiemaatschappij in audiovisuele producties en fotografie. Het accent van zijn werk ligt op auteurs-, culturele- en informatieve documentaires.

Deel: ' Joodse Omroep Spinoza, een vrije denker '


Lees ook