Jopie Huisman museum heropent: Jopie’s Paradys

PERSBERICHT

Amsterdam, maart 2015

Jopie Huisman museum heropent: Jopie’s Paradys

vanaf 4 april 2015

Het museum presenteert na een ingrijpende verbouwing, Jopie op een geheel vernieuwde en aansprekende manier. Niet alleen kan iedere bezoeker Jopie zelf horen vertellen in een nieuwe audiotour, ook kan iedereen lezen wat zijn fans en bewonderaars schreven. Vanaf 4 april is het museum weer open voor publiek.

‘We zien Jopie’s leven als voddenboer en als kunstenaar. Hij was een liefdevol, kleurrijk mens die graag verhalen deelde. Al zijn werken vertellen een verhaal en dat laten we zien én horen’, aldus Zwier Kroese, museummanager. ‘Het vernieuwde museum toont zijn leven en werk in tien kabinetten die samen het complete verhaal van Jopie Huisman vertellen.’

Jopie’s Paradys

Van de geboorte van Jopie als kunstenaar tot zijn helden en inspiratiebronnen. Het heropende museum maakt de bezoeker deelgenoot van zijn paradijs. ‘Voorbij de horizon van Workum houdt de aarde op’ want zo zei hij: ‘De hemel kan voor mij nooit mooier zijn dan dit. Als ik de maag ervoor had, dan hield ik op met aardappels en vrat ik elke dag een emmer modder uit de Holle Mar, zo gek ben ik met dit land’. Workkum is zijn hemel op aarde en zijn hernieuwde museum is een weerslag daarvan.

Jopie Huisman - levenskunstenaar

Jopie verdient lange tijd de kost met handel in vodden en oud ijzer. In die afgedankte spullen herkent hij het leven van de mensen en dát schildert hij. Gaandeweg worden Jopie’s stillevens universele levenslessen en wordt hij de schilder van het mededogen. ‘Wat als oud vuil is afgedankt verandert in iets dat kan ontroeren. De mensen herkennen zich in mijn schilderijen en vinden zichzelf erin terug.’ Ook zijn levensvisie en wijsheid spreken aan. Briefschrijvers vragen hem raad en delen hun intiemste verdriet en grootste zorgen met hem. In een speciaal kabinet kunnen bezoekers lezen in een deel van de bewaarde brieven. Een ander kabinet is gewijd aan de humoristische ‘Sterke ferhalen’ over o.a. Sterke Ruurd en Lammert en Klaas, onvergetelijke Workumers.

Over het Jopie Huisman Museum

Het Jopie Huisman Museum in Workum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidacte schilder Jopie Huisman (1922 2000). De Stichting Jopie Huisman Museuum werd in 1986 opgericht, met als doel het exposeren van het werk en het uitdragen van de filosofie van deze bijzondere kunstenaar. Van meet af aan trok het Jopie Huisman Museum niet alleen traditionele kunstliefhebbers, maar ook een breed publiek dat geraakt wordt door de filosofische kracht van het werk. Het museum mag zich verheugen in een landelijke belangstelling. Sinds de oprichting heeft het meer dan 2 miljoen bezoekers mogen verwelkomen.

Verbouwing

Het museum onderging een grondige verbouwing. Op de plaats van het oude museumcafé is een nieuwe expositieruimte gecreëerd. Behalve het café is ook de filmruimte verplaatst en is de educatiezolder aangepakt. Kortom, het hele museum is onder handen genomen. De verbouwing is gerealiseerd door Architecten Meppel en Bouwbedrijf De Vries uit Leeuwarden, de herinrichting is verzorgd door Studio Berry Slok en Ineke Middag. In opdracht van het Bestuur van Stichting Jopie Huisman Museum en mogelijk gemaakt door de BankGiroLoterij en de Vriendenkring Jopie Huisman Museum en plattelandsprojecten Fryslân.

Openingstijden 2015

Van 4 april t/m 31 oktober: ma. t/m za. van 10.00 17.00 uur Op zon- en feestdagen van 13.00 17.00 uur Van 1 nov. t/m 30 dec. dagelijks van 13.00 17.00 uur Eerste kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag gesloten Voor groepen (>10) gelden er eventueel andere openingstijden

Website www.jopiehuismanmuseum.nl

Adres

Jopie Huisman Museum

Noard 6

8711 AH Workum

T 0515 54 31 31

Deel: ' Jopie Huisman museum heropent Jopie’s Paradys '
Lees ook