Jordan Bos (TUe) wint Tata Steel Prijs (5000 euro) voor operatierobot


Betere operatietechniek voor plaatsen van implantaten in binnenoor

HAARLEM/EINDHOVEN/VELDDRIEL, 20131126 -- Jordan Bos (master Werktuigbouwkunde,TU Eindhoven) uit Velddriel ontvangt op 29 november in Haarlem bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen de Tata Steel Prijs voor Werktuigbouwkunde en Materiaalkunde van 5000 euro. Hij krijgt deze Jong Talent Afstudeerprijs voor zijn ontwerp van een halfautomatische robot waarmee chirurgen in de toekomst implantaten in het binnenoor (cochleaire implantaten) nauwkeuriger en sneller kunnen plaatsen bij dove patiënten.

Het plaatsen van een cochleair implantaat in het binnenoor is een risicovolle operatie waarbij de chirurg in een klein gebied dicht bij de aangezichtszenuw en de spraakzenuw moet werken. Anatomische verschillen tussen mensen maken deze ingreep nog complexer. Daardoor kunnen alleen nog gespecialiseerde chirurgen een cochleair implantaat plaatsen en zorgen dat dove mensen (weer) kunnen horen. 

Jordan Bos ontwierp een instrument (een soort robot) en werkwijze waarmee deze ingreep in de toekomst gemakkelijker, sneller en met minder risico kan worden uitgevoerd. 
Met zijn aanpak worden speciale botschroefjes op de schedel vastgezet. Deze kan een arts voor de operatie met een nauwkeurige 3-D röntgenscan van het hoofd terugvinden en gebruiken voor een nauwkeurige planning. Vervolgens maakt de chirurg met behulp van dezelfde schroefjes het robotje op het hoofd vast. De robot boort dan een minimaal invasieve toegang en kan via dit kleine boorgat het implantaat precies op de juiste plaats in het binnenoor aanbrengen. Met behulp van de eerder gemaakte 3-D scan als navigatiesysteem weet hij precies de weg in de schedel te vinden. De chirurg controleert achter een computerscherm of alles goed gaat en kan zo nodig ingrijpen. Door deze werkwijze blijven externe krachten beperkt en wordt de ingreep veiliger.

Bos heeft delen van zijn ontwerp in experimenten getest, maar hij verwacht dat het nog zeker vijf jaar zal duren voordat zijn ontdekking de weg naar de praktijk vindt. Ondertussen doet hij promotieonderzoek naar een vergelijkbare gerobotiseerde aansturing die ook bruikbaar is voor andere hersenoperaties in de omgeving van het binnenoor, zoals het verwijderen van tumoren. ‘Ik wil graag meewerken aan goede en veilige medische hulp en deze toegankelijk helpen maken voor meer patiënten’, verklaart Bos.

Hij vindt het een eer dat hij de Tata Steel Afstudeerprijs heeft gewonnen en hoopt dat het plaatsen van cochleaire implantaten hiermee meer op de kaart wordt gezet. Volgens de jury onderscheidt het afstudeeronderzoek van Bos zich door een uitgesproken innovatief karakter en een academische focus op een maatschappelijk belangrijke toepassing. Bos won al eerder de Unilever Research Prize .

De Tata Steel Prijs wordt op 29 november uitgereikt door Wim van der Meer, Director Programmes R&D Tata Steel, Tata Steel R&D en wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door Tata Steel Research, Development & Technology. De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen, waaronder de Akzo Nobel Science Award (zie ook: www.khmw.nl).


Deel: ' Jordan Bos (TUe) wint Tata Steel Prijs (5000 euro) voor operatierobot '
Lees ook