Rijks Universiteit Groningen


Nummer 70

27 mei 1999

JUBILERENDE UNIVERSITEIT OPENT LUSTRUM MET KUNSTWERK RÖLING

Vrijdag 4 juni 1999, om 16.30 uur, opent Rector Magnificus prof.dr. D.F.J. Bosscher het 77e lustrum van de Rijksuniversiteit Groningen(RUG) met de onthulling van het kunstwerk van Marte Röling op het Harmonieplein. De onthulling is het officiële startsein voor een maand vol activiteiten voor studenten, stad en ommelanden.

Een collegemarathon, wandelende beelden door de stad, drie interactieve open dagen, een modern-klassiek openluchtconcert en verschillende symposia en congressen. Met als thema wisselwerking organiseert de universiteit een groot aantal evenementen om de verbondenheid tussen de universiteit en haar omgeving te benadrukken. Bijna alle evenementen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.

Verbondenheid

Het kunstwerk van Röling is speciaal ter gelegenheid van het 385-jarig bestaan van de RUG ontworpen en maakt deel uit van het project Kennisjaren 1994-2014. Dit project werd gestart tijdens het 76e lustrum van de RUG in 1994. Jaarlijks wordt een beeld gepresenteerd aan de stad Groningen om de verbondenheid tussen universiteit en stad te benadrukken. Röling liet zich voor dit beeld inspireren door het lustrumthema, wisselwerking. Reeds eerder gemaakte kunstwerken uit de serie zijn onder meer het Ubbo Emmiusmonument van Herbert Janse en Low Profile van Gunnar Daan.

Vruchten der verbeelding

Naast de onthulling van het kunstobject zal ook het eerste exemplaar van het kunstboek ‘Vruchten der verbeelding’ worden uitgereikt. In deze uitgave staat het kunstbezit van de RUG centraal; met name de manier waarop de universiteit in heden, verleden en toekomst te maken heeft (gehad) met kunst wordt belicht in woord en beeld.

Collegemarathon

Tijdens de opening is één van de lustrumactiviteiten reeds in volle gang: de collegemarathon. Zestig docenten en bekende Groningers als Iteke Weeda, Fred Leemhuis, Jacques Wallage, Piet van Dijken en Frank den Hollander verzorgen een college-programma van 24 uur. Iedereen is welkom om een college te volgen. Een harde kern van 50 studenten zit de marathon 24 uur uit om geld in te zamelen voor de Mytylschool in Haren. Het etmaal wordt muzikaal omlijst door Hollands Verdriet, D.j. Nanco en de Mytylband.

Wandelende beelden

Het beeld van Röling is niet het enige lustrumkunstwerk. Cultuurmanifestatie Univercity is een uniek kunstproject waarin de wisselwerking tussen verschillende kunstvormen centraal staat. Op basis van het gedicht ‘de universiteit, de stad, de wereld’ van Paul Janssen maakte Frank Meinders een vijfdelig kunstwerk. De beelden worden in buitenwijken van Groningen geplaatst en ondergaan gedurende drie weken een reis ‘terug in de tijd’, naar het Academieplein, het oude centrum van de stad. Daar worden de beelden samengevoegd tot een geheel. Univercity wordt afgesloten met een eenmalige openlucht-uitvoering van een, speciaal voor het lustrum gecomponeerd, klassiek muziekstuk, waar onder andere Greetje Bijma haar medewerking aan verleent.

Deel: ' Jubilerende Rijks Universiteit Groningen opent lustrum '
Lees ook