Jubileum: KLEI bestaat 35 jaar


Het enige Nederlandstalige keramiektijdschrift is jarig

VOORTHUIZEN, 20151025 -- In november 2015 bestaat het blad ‘KLEI keramiek magazine’ 35 jaar. Het jubileum werd gevierd met een keramiekwedstrijd voor abonnees met als thema ‘KLEI in beweging’. KLEI wordt uitgegeven door de Stichting Klei en Hobby en is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in keramiek: professionele keramisten, hobbyisten en verzamelaars.

November 1980 kwam het 0-nummer van het blad ‘Klei&Hobby’ uit. Het blad had als ondertitel ‘Informatie over kreatief bezig zijn met klei’ en had slechts 8 pagina’s in zwart-wit. In 1996 veranderde de naam in ‘KLEI in al haar facetten’. Er verschenen toen ook wat kleurenpagina’s in het blad. Vanaf 2003 werd de naam ‘keramisch magazine KLEI’ en telde het 30 pagina’s. Het blad werd steeds professioneler: betere artikelen, mooiere vormgeving en het groeide uit naar 40 pagina’s.

In januari 2015 nam de Stichting Klei en Hobby het blad ‘Keramiek’ van de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) over, omdat dit te kostbaar werd voor deze vereniging. De naam van KLEI werd toen voluit ‘KLEI keramiek magazine’. Het kreeg een nieuwe, frisse vormgeving en breidde uit naar 56 pagina’s met nieuws uit de keramiekwereld, interviews met keramisten uit binnen- en buitenland, boekbesprekingen en praktische artikelen waarin keramisten laten zien hoe zij technieken toepassen. Het is nu het enige Nederlandstalige keramiektijdschrift en het heeft ruim 5.500 abonnees in Nederland en België.

Het 35-jarig jubileum werd gevierd met een keramiekwedstrijd voor alle abonnees met het thema ‘KLEI in beweging’. Uit 256 ingezonden foto’s kozen de juryleden 50 werken voor de speciale tentoonstelling, in oktober te zien bij Keramikos in Haarlem en in november bij het Keramiek Centrum Limburg in Genk, België. Van de tentoonstelling verscheen ook een catalogus.

Voor meer informatie over KLEI, de jubileumtentoonstelling en de keramiekboeken die de Stichting Klei en Hobby ook uitgeeft: https://www.klei.nl.


Deel: ' Jubileum Keramiektijdschrift KLEI bestaat 35 jaar '
Lees ook