Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Juli 2002 bracht veel regen in Europa

Vakantiegangers hebben het in juli 2002 minder getroffen met het weer. Met name Duitsland, het Alpengebied en het zuiden en midden van Europa hadden vooral midden juli te maken met hevige regen- en onweersbuien. Een actieve depressie bij de Golf van Genua koerste uiteindelijk over Duitsland richting Skandinavië, wat niet zo vaak gebeurt. In het gebied van de Middellandse Zee is het weer nu verbeterd maar in onze omgeving zorgen nieuwe depressies voor nog voor een betrekkelijk koele fase van de zomer.

Op 17 en 18 juli had vooral Duitsland te maken met hevige regen en overstromingen waardoor grote schade is aangericht. Volgens het HIRLAM weermodel van het KNMI zou er in 48 uur veel plaatsen zo'n 30 tot 50 mm vallen en lokaal meer dan 200 mm. Op 17 juli was er volgens de Deutscher Wetterdienst in Odenwald al 67 mm gevallen, op de 18e werd op de Brocken (Harz) 155 mm over 24 uur. Schleswig Hollstein kreeg op de 19e de meeste regen, in Eggebeke 93 mm. (neerslagkaartjes Duitsland 18 juli/ 19 juli/ 15 t/m 19 juli).

Verwachte regen in Duitsland volgens het HIRLAM model tussen 17 juli 00 UTC en 19 juli 00 UTC

Het noodweer reikte in het weekeinde van 13 op 14 juli tot boven het noorden van Afrika wat heel uitzonderlijk is in deze tijd van het jaar. In Nabeul (Tunesië) viel op 13 juli in 24 uur 34 mm terwijl de hele maand juli daar normaal slechts 3 mm oplevert.

Ook delen vakantie-eiland Mallorca kregen het zwaar te verduren met wind en regen, wat leidde tot overstromingen. Veel regen viel er de afgelopen dagen ook in het Alpengebied, met name in Zwitserland en het noorden van Italië waar de warme vochtige lucht uit de Middellandse Zee tegen de zuidkant van de Alpen wordt gestuwd. Daarbij vormen zich enorme buiencomplexen die zorgen voor veel onweer en aanhoudende zware regen. (neerslagkaartje Alpengebied 15 t/m 19 juli)

Noodweer in centraal Europa

Ook in juni liet de zomer zich soms van de extreme kant zien. Delen van Frankrijk, Zwitserland, Italië en Duitsland hebben in de nacht van donderdag 6 op vrijdag 7 juni te maken gehad met hevig noodweer. Baden-Wurttemberg meldde een regenrecord, ruim 62 mm, dit is 62 liter op iedere vierkante meter. Rond de Franse stad Valence waren enkele dorpen geïsoleerd geraakt. In Zwitserland leidde de hevige regenval zelfs tot aardverschuivingen. In de omgeving van Luzern viel tweederde van de totale hoeveelheid regen die normaal is in de hele maand juni. Het onweer was sinds juli 1993 niet zo hevig geweest. Ook in het noordoosten van Italië leidde de hevige regenval tot aardverschuivingen en overstromingen.

Hoeveelheid neerslag van donderdag 22 uur tot vrijdag 22 uur in mm, dit is het aantal liters per vierkante meter.

Onweer en bliksem in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 26 juli 2002

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

Deel: ' Juli 2002 bracht veel regen in Europa '
Lees ook