Junior company brengt choreografie Jheronimus Boschjaar

Persbericht

Junior company brengt choreografie Jheronimus Boschjaar

* nieuwe choreografie Juanjo Arques ter gelegenheid van Jheronimus Bosch 500

* geïnspireerd op beroemde drieluik Tuin der lusten

* première 23 februari in Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch

De Junior Company van Het Nationale Ballet danst een nieuwe choreografie speciaal gecreëerd voor Jheronimus Bosch 500, een manifestatie ter herdenking van de 500ste sterfdag van de beroemdste middeleeuwse schilder van Nederland, Jheronimus Bosch. Choreograaf Juanjo Arques maakt het ballet Fresas, geïnspireerd op het beroemde drieluik Tuin der lusten. Fresas wordt gedanst op een nieuwe compositie van Scanner en gaat in première op dinsdag 23 februari 2016 in Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch.

Juanjo Arques

Juanjo Arques maakte als danser deel uit van Het Nationale Ballet in de rang van tweede solist en is nu internationaal aan het doorbreken als choreograaf. Voor Het Nationale Ballet creëerde hij voor het programma Dutch Doubles (2014) Roulette, in samenwerking met beeldend kunstenaar Krijn de Koning. In 2015 creëerde hij Blink voor de Junior Company en Rewind voor Het Nationale Ballet, gedanst tijdens het Gala 2015. Internationaal werkte hij inmiddels met gezelschappen in onder andere de Verenigde Staten, Rusland, Spanje en Zwitserland.

Jheronimus Bosch 500

Jheronimus Bosch is geboren, getogen en overleden in ’s-Hertogenbosch. De stad herdenkt de vijfhonderdste sterfdag van de beroemdste middeleeuwse schilder van Nederland, groots met het meerjarenprogramma Jheronimus Bosch 500, vol sociaal-culturele, wetenschappelijke en artistieke activiteiten. Jheronimus Bosch 500 is opgezet vanuit een drieluik waarin de panelen Visioen van de Stad, Visioen van de Fantasie en Visioen van het Verstand alle kunstvormen en aandachtsgebieden bestrijken. Het Visioen van de Fantasie bevat veel op zichzelf staande programmaonderdelen die een breed publiek willen aanspreken, op het gebied van beeldende kunst, podiumkunst en mengvormen daarvan.

Fresas

Choreografie : Juanjo Arques (wereldpremière)

Muziek: Scanner (nieuwe compositie)

Lichtontwerp: Wijnand van der Horst

Kostuums: Oliver Haller

Voorstellingen 2016

di 23 feb. 20.00 uur Theater aan de Parade, ’s-Hertogenbosch

wo 25 mei 20.00 uur Parktheater, Eindhoven

Informatie over de kaartverkoop en toegangsprijzen voor de tourneevoorstellingen zijn te verkrijgen bij de betreffende theaters.

Fresas is op beide data een toevoeging aan het tourneeprograma Ballet Bubbles van de Junior Company. Ballet Bubbles met choreografieën van onder andere Hans van Manen, Ernst Meisner en Charlotte Edmonds is te zien van zaterdag 13 februari tot en met zaterdag 28 mei 2016 in zeventien theaters in Nederland.

De Junior Company wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo en de VandenEnde Foundation.

Deel: ' Junior company brengt choreografie Jheronimus Boschjaar '






Lees ook