Jury NK Poetry Slam bekend: Ellen ten Damme, Stefan Hertmans & Erik Jan Harmens

PERSBERICHT - 1 december 2015, Utrecht

Ellen ten Damme, Stefan Hertmans en Erik Jan Harmens juryleden finale NK Poetry Slam 2016

vrijdag 29 januari

20.00 uur | TivoliVredenburg, Utrecht

Ellen ten Damme, Stefan Hertmans en Erik Jan Harmens nemen op vrijdag 29 januari 2016 plaats in de jury van de finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. De acht beste Nederlandstalige poëzie-performers nemen het deze avond tegen elkaar op om de titel ‘Slampion 2016’, de naar Simon Vinkenoog vernoemde Gouden Vink-wisseltrofee en een geldprijs van 1000 euro. De finale van het NK Poetry Slam is onderdeel van de landelijke Poëzieweek (28 jan – 3 feb 2016).

Het NK Poetry Slam is de enige landelijke poëziewedstrijd waarin de tekst en de voordracht van de kandidaten even zwaar meewegen in de beoordeling. Traditioneel brengt het evenement dan ook nieuw dichttalent voort dat zowel met ‘papieren poëzie’ in dichtbundels als op de diverse literaire podia hoge ogen gooit. 'Slampions' uit het verleden zijn onder meer Daniël Vis, Krijn Peter Hesselink, Laura van der Haar en Kira Wuck. Ook de presentatoren van de finale, Ellen Deckwitz en Daan Doesborgh, zijn NK-winnaars uit het verleden. Winnaar van het NK Poetry Slam 2015 was de Utrechtse dichter Daan Zeijen.

ELLEN TEN DAMME is misschien wel een van de beste Nederlandse zangeressen van dit moment. Maar ze is veel meer dan dat. Ze is ook actrice, muzikant, circusartieste, vamp, componiste, danseres en schrijfster. In 2012 verscheen haar meest recente album Het Regende Zon met Nederlandstalige liedjes op teksten van dichter Ilja Leonard Pfeijffer, die vorig jaar in de jury van het NK plaatsnam, maar ook van Harry Mulisch, Remco Campert en Ellen ten Damme zelf.

In 2002 werd ERIK JAN HARMENS de eerste Nederlands Kampioen Poetry Slam. Sindsdien verschenen vier poëziebundels, waarvan meest recent Open mond (Lebowski, 2013). Begin 2015 publiceerde Harmens het sterk autobiografische Hallo muur, waarin hij op niets en niemand ontziende wijze verslag deed van zijn alcoholverslaving, scheiding, burn-out en andere perikelen.

Met het meermalig bekroonde WO I-document Oorlog en terpentijn (2013, De Bezige Bij) stond STEFAN HERTMANS de laatste jaren als prozaïst volop in de belangstelling. In 2016 maakt hij zijn rentree als dichter: Hertmans schrijft dit jaar het Poëziegeschenk. In Neem en lees neemt hij de lezer mee langs allerlei vormen van herinnering. Tijdens de Poëzieweek krijgt iedereen het Poëziegeschenk cadeau bij aankoop van €12,50 of meer aan poëzie.

De finalisten van het NK Poetry Slam 2016 worden op woensdag 13 januari bekend als alle regionale slamkampioenen het in Utrecht tegen elkaar opnemen tijdens de halve finales.

De kaartverkoop voor de finale van het NK Poetry Slam is reeds van start. Zie voor meer informatie: www.nkpoetryslam.nl.

Finale NK Poetry Slam 2016

Vrijdag 29 januari

20.00 uur

TivoliVredenburg (Cloud Nine), Utrecht

€12,50* (regulier) / €10,00* (CJP) / gratis (Literatuurhuispas)

* plus €1,50 servicekosten

www.nkpoetryslam.nl

Het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam is een productie van Het Literatuurhuis en is onderdeel van de landelijke Poëzieweek (28 jan - 3 feb 2016).

Daan Zeijen (links) won in 2015 het NK Poetry Slam. Hij versloeg Max Greyson (rechts) in de finalebattle.

De Gouden Vink-wisseltrofee, vernoemd naar het voorbeeld van vele poetry slammers: Simon Vinkenoog.

Deel: ' Jury NK Poetry Ellen ten Damme, Stefan Hertmans & Erik Jan Harmens '


Lees ook