Nederlandse Vereniging van journalisten

27/01/2003 Sectie NVF
Juryrapport Canonprijs

De Canonprijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge fotojournalisten onder de dertig jaar, is voor het jaar 2002 toegekend aan Justin Jin. Uit 18 merendeels veelbelovende kandidaten koos de jury voor deze 28-jarige freelance fotograaf wegens zijn prachtige en verdiepende documentaire fotografie.

Justin Jin, die onder meer publiceert in NRC Handelsblad, bedrijft een fotojournalistiek die los staat van de directe actualiteit. Hij leeft zich intensief in zijn onderwerpen in en gaat daar zo zeer in op, dat hij gezien de reacties van de gefotografeerde mensen nauwelijks meer stoffelijk aanwezig is. Zijn documentaires zijn niet alleen fotografisch erg mooi maar ook bijzonder gaaf van compositie. Hij heeft een vernieuwende stijl van kijken en fotograferen, die leidt tot zeer informatieve beeldverhalen.

Het is een bijzonder arbeidsintensieve manier van werken en bovendien zijn de onderwerpen die hij aanpakt niet de gemakkelijkste. Zo maakte hij een boeiende documentaire over de Victory Outreach Church, die zich in ons land bezig houdt met het redden van drugsverslaafden, prostituees, e.d. Zijn sterke observatie en het vermogen om dat te vertalen in een aangrijpend verhaal, blijkt ook uit zijn grote reportages over de club van Chinese ouderen in Amsterdam, Engelse moslims en illegalen in Nederland.

Daarbij gaat het niet om series maar om samenhangende verhalen, waarbij elke foto weer een verhaal apart is omdat ook de details veel informatie geven. Kortom, documentaire fotografie van een hoog gehalte en alleszins deze aanmoediging, de Canonprijs waard.

WIL DE JONG, Juryvoorzitter Canonprijs januari 2003

Deel: ' Juryrapport Canonprijs '
Lees ook