Openbaar Ministerie

Arnhem, 17 juli 2002

Justitie in de Buurt (JIB) levert maatwerk

Het Justitie in de Buurt kantoor Ede handelt strafbare feiten af die in de wijk Veldhuizen A of elders in het land door de wijkbewoners zijn gepleegd. Een aantal zaken handelt de officier van justitie zelf af. Hiervoor worden transactiezittingen op het JIB-kantoor gehouden.

Justitie in de Buurt Ede deed woensdag 10 juli voor de eerste keer dienst als 'rechtszaal'. Acht minderjarige verdachten kregen de kans om hun strafzaak af te doen in het gebouw aan de Luynstraat 4-6 op een transactiezitting. Een officier van justitie sprak de kinderen daar streng toe en legde taakstraffen op variërend van tien tot twintig uur. Een 16-jarige jongen kreeg een geldboete van 50 euro.

Bij een transactiezitting stelt een officier van justitie een transactie voor aan de verdachte. Het gaat dan om een taakstraf of geldboete. Wanneer de verdachte het aanbod accepteert, is de zaak daarmee afgedaan en komt de zaak niet meer voor de rechter. Het voordeel van een transactie voor de verdachte is dat er geen aantekening van het misdrijf op een strafblad komt.

Niet voor iedereen is deze kans weggelegd. Of iemand in aanmerking komt voor een transactie heeft te maken met de zwaarte van het delict en de omstandigheden van de verdachte. Ook geld in het algemeen de eis dat de verdachte niet binnen vijf jaar in aanraking is geweest met justitie.

Zo moest woensdag bijvoorbeeld een verdachte van een vernieling voor de officier van justitie verschijnen. De 14-jarige jongen had nog nooit eerder een strafbaar feit gepleegd. Hij had spijt van zijn daad en vertelde dat hij in die periode niet lekker in zijn vel zat.

Taakstraffen
Voor deze eerste transactiezitting in eigen huis waren alleen minderjarigen uitgenodigd. De officier stelde in de meeste gevallen een taakstraffen voor. "Kinderen hebben vaak niet zoveel geld en het komt er bij een geldboete vaak op neer dat de ouders betalen. Als een kind voor straf moet werken, voelt hij zelf de consequenties van zijn daad", vertelt officier van justitie Marriët de Weert.

Bij het opleggen van een taakstraf vroegen veel verdachten aan de officier wat die straf nou precies inhield. Voor de meesten was het woord taakstraf onbekend, omdat ze nooit eerder met justitie in aanraking waren geweest. Voor deze vragen had het JIB de taakstrafcoördinator van de Raad voor de Kinderbescherming uitgenodigd die zich in een kamer ernaast bevond. Na de taakstrafzitting konden de minderjarigen bij hem uitleg krijgen.

Scheidsrechter
In duidelijk bewoordingen legde de taakstrafcoördinator René Wever uit wat een taakstraf precies is en wat de regels zijn. "Je moet bijvoorbeeld schoffelen in het plantsoen of meehelpen in de keuken van een bejaardentehuis. Als je een keer niet komt, krijg je van mij een waarschuwing net zoals je met voetbal een gele kaart krijgt van de scheidsrechter als je iets doet wat niet mag", vertelt Wever tegen een 14-jarige jongen. "Als je de taakstraf niet uitvoert dan gaat de zaak alsnog naar de rechter. Gaat alles wel goed dan wordt de zaak gesloten."

Het streven van het JIB is om verdachten binnen zes weken na het misdrijf uit te nodigen op het JIB-kantoor. "Hoe sneller verdachten op het JIB moeten voorkomen hoe beter", vertelt officier van justitie De Weert. "Als kinderen snel na het misdrijf geconfronteerd worden met de consequenties schrikken ze hopelijk zo erg dat ze niet nogmaals de wet willen of durven te overtreden."

Het Justitie in de Buurt kantoor bevindt zich aan Luynhorst 4-6 boven de wijkpost van de politie.
Ga voor meer informatie naar het kopje projecten.

Deel: ' Justitie in de Buurt (JIB) levert maatwerk '
Lees ook