NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR

Kabouter Hans bivakkeert op Maliebaanfestival

Dit jaar kampeert een echte kabouter met zijn kabouterin tussen de kermisattracties op het Maliebaanfestival in Utrecht. Op de piekenkermis kunnen bezoekers de kabouter aan het werk zien . Voor zijn rode kabouterhuis met witte stippen staan een aantal paddestoelen waar de bezoekers van de Maliebaan plaats kunnen nemen om een praatje te maken over het kabouterleven en het maken van paddestoelen.

Kabouter op Maliebaanfestival
Het Maliebaanfestival in Utrecht wil meer zijn dan een spetterende kermis met mooie draaimolens en circus. Theatrale of kunstzinnige attracties krijgen ook een plekje op deze gezellige familiekermis. Het Maliebaanfestival wordt dit jaar voor de veertiende keer georganiseerd door kermisexploitanten Tonnie Wouts en Joop Keijzer uit Bergen op Zoom in samenwerking met de stichting Stadsontspanning Utrecht en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.

Kabouter Hans is door de organisatoren overgehaald naar Utrecht te komen om vooral de jeudige festivalbezoekertjes te vermaken met zijn aanwezigheid. Hans bivakkeert met een echte kabouterwagen tussen de lindebomen op de Maliebaan. Iedereen die nog nooit een kabouter in levende lijve heeft gezien kan hier de kabouter en zijn vrouw aan het werk zien. Specialiteit van Hans zijn de houten paddestoelen die hij maakt afvalhout, beschilderd met rode verf en vrolijke witte stippen.

Paddestoelen
Kabouter Hans van de Burg is in het dagelijks leven werkzaam bij de groenvoorziening in Amersfoort en daar onder ander verantwoordelijk voor de planten en bomen op begraafplaats Rusthof. Van het afvalhout maakte Hans in zijn vrije tijd paddestoelen en plaatste die tussen de kindergraven. Daarmee wilde hij de bezoekers van het kerkhof wat opvrolijken. Hans: 'Een moeder en haar twee kinderen bezochten het graf van hun zoon en broertje. Door de paddestoel werd de trieste sfeer van zo'n bezoek toch wat doorbroken. De kinderen klommen op de paddestoel en hadden ondanks alles toch wat plezier. Je ziet zo'n moeder dan ook even glimlachen.'

Zwaar werk
Lange tijd is het paddestoelen plaatsen in Amersfoort door kabouter Hans een mysterie gebleven. Tot acht grote paddestoelen plotseling opdoken bij kasteel Monnickendam. De grote en zware houten objecten riepen meteen veel vragen op over de maker en kwamen uitvoerig in de publiciteit. De paddestoelen van bijna tachtig kilogram waren in juni 1999 's nachts midden in Amersfoort in het gras geplaatst. Hans wilde iets geks doen waardoor iedereen zou glimlachen. Gelukkige bijkomstigheid was dat de kabouter voormalig Nederlands kampioen powerliften was. Het sjouwen van die 'gewichtige' paddestoelen was anders niet gelukt. De actie werd een doorslaand succes. Het grasveld zou een jaar vrolijk versierd blijven. Naar aanleiding van deze ludieke actie ging het balletje aan het rollen. Kabouter Hans kreeg in 1999 een vaste plek in het Randenbroeker bos omringd door zijn ruim 250 paddestoelen.

Nationale doorbraak
Nationale bekendheid kreeg Hans de kabouter met het project Fotomonument 2000. Kabouter Hans verscheen in het fotoboek Kijk Ons dat bij het project werd uitgebracht. De organisatoren van het Maliebaanfestival benaderde de kabouter voor een verblijf op de 'piekenkermis'. Hans van de Burg vertrekt vrijdag in alle vroegte uit Amersfoort met zijn kabouterhuisje. Vanaf vrijdagmiddag 13 juli kunnen de bezoekers van het festival kennismaken met Nederlands enige echte kabouter of een paddestoeltje kopen voor 1 gulden.

Deel: ' Kabouter Hans bivakkeert op Utrechtse Maliebaanfestival '
Lees ook