Horses of the DutchKampioensbloed verloochent zich niet op Noordelijke NRPS-keuring

TOLBERT De laatste NRPS-keuring van het seizoen vond plaats op zaterdag 25 juli en omvatte de afdelingen Friesland, Groningen en Drenthe. De stijgende lijn die de noordelijke fokkerij de afgelopen jaren heeft vertoond, heeft zijn opwaartse koers vastgehouden, zo bleek op het terrein van de Hedde Jan Cazemirmanege in Tolbert. Zeker de driejarige en oudere grote maat rijpaarden vormden een grote, aansprekende collectie.

Maar ook bij de veulens waren in alle fokrichtingen zeer goede exemplaren, zoals de veulenkampioen van de rijpaarden grote maat Insider (I-Punkt x Rubinstein) van H. Scholma in Lieveren. Het hengstveulen Insider heeft zich al goed ontwikkeld en liet zeer goede bewegingen zien. Bij de rijpaarden kleine maat kon de jury kiezen uit onder meer een hele reeks nakomelingen van Prins Alfred. De winnaar was het merrieveulen Shamila (mv. Saporos ox) van R. Fieten in Kerkenveld. Net als de moeder van Insider, Ruby, was ook de moeder van Shamila, Shahrzada enkele jaren geleden kampioen van de driejarige en oudere, elk in hun eigen fokrichting. De nu vijfjarige stermerrie Shahrzada voerde op deze keuring bovendien de rubriek stermerries aan. De veulenkampioen van de rijponys Mark is één van de eerste nakomelingen van de rijponyhengst Manpower Ludinga. De eigenaar H. Veldhuis in Peize fokte het best bewegende en goed gemodelleerde hengstveulen uit zijn stermerrie Bianca (v. Apollo).

De kampioen van de driejarige en oudere grote maat rijpaarden was de schitterende driejarige Bach Gravin (Bachelor x Topas) van K.A. Iwema in Noord-Sleen. Als veulen was Bach Gravin ook kampioen van het noorden, en ze heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een paard van formaat met een ronduit imponerende draf. Kampioen van de rijponys was ook een driejarige merrie: Moniek. Op de keuring in Raalte vielen de nakomelingen op van Elegant. Met het kampioenschap van zijn dochter Moniek heeft Elegant een soort uitloper naar het noorden toe gevormd. B.J.M. Mensink in Lemelerveld fokte de sterk gebouwde en best bewegende Moniek uit de stamboekmerrie Minoque (v. Alfred) en A. Minkjan in Ommen is de eigenaar. Bij de rijpaarden kleine maat kozen de juryleden J. van der Wal en mw. A. de Ruiter-Buitenhuis voor de schimmel Ginger, een vijfjarige dochter van Saporos ox en een andere, meervoudige oud-kampioen van de noordelijke keuringen: Kanouschka (v. Kniazj ox) van de fam. Heres in Anderen. Ginger is qua type een iets modernere uitvoering van haar moeder en liet dezelfde beste bewegingen zien.

De jeugdtitels konden ook alle drie toegekend worden. Bij de rijponys wezen de juryleden A. Snijders en G. Teunisen Naomi aan, een platenbonte dochter van Neron en eigendom van de fokker H. Frans in Uithuizen. Bij de kleine maat rijpaarden koos men voor de tweejarige Merlen (Brutus van de Meijershoeve x Romantico) van E. Bus in Ten Boer en bij de grote maat ging Tsora (Its Morado x Ariban xx) met het kampioenslint naar huis. Deze entermerrie werd gefokt door E. Spijk in Klazienaveen en is eigendom van mw. K. Duinkerken in Zwartemeer.©1999 Horses of the Dutch - All rights reserved read our Disclaimer

Deel: ' Kampioensbloed verloochent zich niet op NRPS-keuring '
Lees ook