Socialistische Partij

Kant: 'PvdA opportunistisch in WAO-debat'

11-02-2003 * Dat de PvdA een motie van Agnes Kant over de WAO dinsdag niet steunde, is volgens de SP opportunistisch. 'De PvdA heeft vier keer gezegd geen beroepsrisico te willen invoeren, maar weigeren zich er op vast te leggen', aldus Kant. 'Puur opportunisme en zeer gevaarlijk'.

Bij invoering van dit beroepsrisico geldt dat alleen mensen die ziek of gehandicapt zijn geworden door omstandigheden die aantoonbaar rechtstreeks met hun werk te maken hebben, nog in aanmerking komen voor een uitkering. Vorige week verklaarde het PvdA kamerlid, Noorman den Uyl in een spoeddebat dat invoering van het beroepsrisico voor de PvdA onaanvaardbaar is. Tot grote verbazing van de SP bleek de PvdA tóch de deur te willen openhouden.

Omdat minister De Geus vorige week wederom weigerde om invoering van het beroepsrisico uit te sluiten, stelde Agnes Kant namens de SP een motie op te stellen waarmee de Kamer kon uitspreken dat het principieel tegen deze invoering is. Dit beroepsrisico, door de FNV terecht bestempeld als volkomen asociaal, is voor de PvdA-fractie blijkbaar nog steeds een optie.

SP-woordvoerder Sociale Zaken Piet de Ruiter: "Je kunt je afvragen of de PvdA de mogelijkheid misschien wilt openhouden om de WAO straks te kunnen offeren in het handjeklap met het CDA. De motie gaf hen de mogelijkheid om duidelijk stelling te nemen, maar die kans lieten ze blijkbaar liever aan zich voorbijgaan."

Kant: "De PvdA heeft met Wouter Bos in de campagne haar sociale gezicht opgepoetst en forse winst geboekt, mede dankzij tienduizenden strategische kiezers die een sociale regering wilden. Dat ze deze asociale maatregel niet uitsluiten, vind ik een gevaarlijk teken." Eerder al waarschuwde SP voorman Marijnissen de PvdA om geen verslechteringen in de sociale zekerheid aan te brengen met van de SP geleende stemmen.

Deel: ' Kant 'PvdA opportunistisch in WAO-debat' '
Lees ook