CDA

Karla Peijs over spookstad Washington

Karla Peijs, Europarlementariër voor het CDA, had op 12 september 2001 voor een werkbezoek in het Pentagon in Washington, de hoofdstad van de Verenigde Staten, moeten zijn. Op 11 september boorde een vliegtuig zich echter in dit Amerikaanse ministerie van defensie. Peijs was in de Verenigde Staten als lid van de Europese delegatie voor de relatie met het parlement van de Verenigde Staten.

Karla Peijs: "Maandag waren we aangekomen en tijdens een briefing bij de EU-ambassadeur op dinsdag werden er steeds briefjes de vergadering in gebracht. Eerst de vliegtuigen op het World Trade Center in New York en toen ook nog een keertje bij ons in Washington eentje op het Pentagon. Er ontvouwde zich een horrorfilm die als fictie ongeloofwaardig zou zijn geweest. De werkelijkheid bleek beangstigender dan welk scenario dan ook. Er was echt paniek in Amerika. Heel Washington zat opeens in de auto. Kinderdagverblijven waren leeg en er was een soort avondspits ontstaan in de ochtend, met files richting de suburbs. Bedrijven hadden hun medewerkers naar huis gestuurd. Functionarissen wilden naar vrouw en kinderen. 's Avonds was Washington een spookstad."

Vastberadenheid
"We zijn er nog heel aardig in geslaagd een werkbezoek te houden. Het was bijna business as usual, zoals Bush had gezegd. Dat vind ik ook de kracht van de VS: 'We gunnen de terroristen niet de lol dat ze ons leven ontregelen.' Die vastberadenheid merk je in alles, ook de manier waarop de VS het terrorisme nu wil gaan aanpakken. Democratie zoals wij haar kennen is niet tegen terrorisme te verdedigen. Ik denk dat we ook in Nederland en in de EU als geheel verscherpte veiligheidsmaatregelen zullen zien die zeker in bepaalde gevallen ten koste zullen gaan van de individuele privacy."

Deel: ' Karla Peijs over spookstad Washington '
Lees ook