In Kasteel Groeneveld in Baarn

"KIJKEN MET JE HANDEN, BEELDEN OM AAN TE RAKEN".

Baarn: In het Koetshuis van Kasteel Groeneveld is een speciale tentoonstelling ingericht. Kasteel Groeneveld stelt zich ten doel mensen oog en aandacht te leren krijgen voor de natuur. Vaak zien mensen letterlijk door de bomen het bos niet meer. Door hen op speciale wijze eens stil te laten staan bij een boom hoopt men dat de bezoeker deze boom ook later zal herkennen en kunnen waarderen. Dit verhaal geldt ook voor de kunst die binnen in het museum geëxposeerd wordt. Dit zijn bij voorkeur kunstobjecten die betrekking hebben op de natuur. Zo ook de expositie van Peter Petersen uit Maarssen. Het zijn bronzen dierfiguren vastgelegd in hun beweging. In het Koetshuis van het Kasteel worden de bezoekers in de gelegenheid gesteld in totale duisternis de beelden op de tast te bekijken. Hierbij wordt een beroep gedaan op de eigen creativiteit om van alle onderdeeltjes die men voelt een compleet beeld te maken. Het is niet de bedoeling dat de beelden nog bij licht gezien worden. Het beleven van deze expositie zal in de herinnering achter blijven als een gevoelsherinnering en u hopelijk bijblijven als een dierbare verworvenheid die ook in andere situaties kan worden toegepast. Deze expositie is niet bedoeld als voorlichtend aspect over de blindenwereld, maar een onverwachte aanvulling in de beleving van kunst voor mensen die gewend zijn hun wereld alleen te bekijken. Onder leiding van een blinde begeleider verwachten wij een unieke uitwisseling van ervaring.

Dit project is mede tot stand gekomen door medewerking van Stichting KUBES te Zeist.

Een ander deel van de collectie van Peter Petersen is te zien en te betasten in het Kasteel zelf. Gecombineerd met een tentoonstelling van schilderijen van Nico Bierlaagh. Ook deze Nico Bierlaagh gebruikt het landschap als inspiratie. Hij plaatst daarin markante dieren op een welhaast ironische manier.

Dit deel van de tentoonstelling is gedurende de openingstijden te bezoeken:

Kasteel Groeneveld - Baarn
nationaal centrum voor Bos, Natuur en Landschap
tel: 035-5420446

Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur
zaterdag, zondag en feestdagen van 12.00 uur tot 17.00 uur

De openingstijden van de speciale tentoonstelling "kijken met je handen" in het Koetshuis van het Kasteel dat verduisterd is, zijn:
Zondag 24 en 31 januari. En de maand februari tot en met 21 maart op alle zondag- en woensdagmiddagen.
Rondleidingen om 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 uur
Nadere informatie bij de receptie van Kasteel Groeneveld.
Reserveren word aanbevolen.

Kasteel Groeneveld is graag bereid op afspraak rondleidingen te verzorgen aan blinden en slechtziende kinderen en volwassenen op andere dagen dan woensdag of zondag.
Alle beelden mogen worden aangeraakt wat de tentoonstelling ook voor de individuele bezoekers ziend, slechtziend of blind interessant maakt.

Voor afspraken kunt u contact opnemen met:
Joke Smits
Dkn. v. Roestellaan 25

5241 GP ROSMALEN
073-5220158
06-50820858

Deel: ' Kasteel Groeneveld exposeert in het pikkedonker '
Lees ook