Kennis Nederlanders klimaatverandering onvoldoende


Amsterdam, 20160808 -- De kennis van Nederlanders over het klimaat en klimaatverandering schiet tekort. Dat blijkt uit een onderzoek van EnergiePortal, een kennisplatform voor energie, onder 623 respondenten. De gemiddelde score bedraagt slechts een 5,1 bij de tien vragen die EnergiePortal heeft samengesteld. In het examen worden multiple-choice vragen gesteld over het klimaat en klimaatverandering.

Klimaatquiz

De meeste Nederlanders weten bijvoorbeeld niet dat ontbossing, na de verbranding van fossiele brandstoffen, de belangrijkste oorzaak is van het broeikaseffect.

Verder wordt door veel mensen onterecht gedacht dat het smelten van zee-ijs de grootste impact heeft op de stijgende zeespiegel. Niets is minder waar; zee-ijs dat smelt kan de zeespiegel niet doen stijgen, aangezien het ijs al op het water ligt. Denk maar aan smeltende ijsblokjes in een glas water.

Een andere misvatting is dat zonne-energie de grootste bron van duurzame energie is. Hoewel zonne-energie in opkomst is, staat het qua percentuele opbrengst wereldwijd ver onder andere hernieuwbare bronnen, zoals biomassa en waterkracht.

‘Geschrokken’

De woordvoerder van EnergiePortal geeft in een reactie aan geschrokken te zijn van de quizuitslagen: ‘Nederlanders weten blijkbaar maar weinig over ons klimaat en de klimaatverandering en dat terwijl het een probleem is dat ons allen aangaat.’

De vrijwilligers achter het kennisplatform vragen zich dan ook af of burgers zich voldoende bewust zijn van het broeikaseffect en de gevolgen die het met zich meebrengt. ‘Daar gaan we nog onderzoek naar doen’, stelt de woordvoerder.

Serieuze gevolgen

Klimaatverandering heeft nu al serieuze gevolgen voor onze aarde: hogere temperaturen, meer droogtes, meer neerslag, aantasting van de biodiversiteit, smeltende gletsjers en een stijging van de zeepspiegel.

Wetenschappers van het IPCC (het klimaatpanel van de Verenigde Naties) zijn het er over eens dat de mens de belangrijkste veroorzaker is van de klimaatverandering en dat de gemiddelde temperatuur in de komende jaren nog verder zal stijgen.

Klimaatdossier

EnergiePortal heeft een uitgebreid klimaatdossier opgesteld over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Er worden ook tips gegeven hoe burgers zelf klimaatverandering kunnen tegengaan. Tot slot kunnen Nederlanders hier hun kennis over het klimaat op de proef stellen.  

Link naar de klimaatquiz op EnergiePortal


Deel: ' Kennis Nederlanders klimaatverandering onvoldoende '
Lees ook