Kerken in Aktie

India: 77 doden en 100.000 evacuees als gevolg van overstromingen in Orissa
DIT IS EEN OFFICIEEL PERSBERICHT VAN KERKEN IN AKTIE

Utrecht, 25 juli 2001

India: 77 doden en 100.000 evacuees als gevolg van overstromingen in Orissa

Bij overstromingen in het Indiase Orissa zijn 77 mensen om het leven gekomen. Van de ruim 5 miljoen getroffen mensen moesten er 100.000 worden geëvacueerd. In totaal 9.000 dorpen en steden zijn door de watersnood getroffen. Ruim 370.000 hectare landbouwgrond staat onder water; de recent geplante gewassen zijn verloren. Ook verder is de materiële schade groot.
Partnerorganisaties van Kerken in Aktie, samenwerkend onder de naam ACT India, verlenen in dit gebied reeds noodhulp. Zij verspreiden onder meer voedsel en tenten. Kerken in Aktie heeft daar vandaag f 300.000 voor beschikbaar gesteld.

Overstromingen zijn in Orissa niet ongebruikelijk, maar deze overstroming is de zwaarste in bijna twintig jaar die de oostelijke deelstaat treft. Oorzaak is niet alleen de nu al ruim twee weken aanhoudende zware regenval in de deelstaat zelf. Een groot deel van het water is afkomstig uit de Mahanadi-rivier in de naburige deelstaat Chhattisgarh. In het stroomgebied van die rivier is de afgelopen tijd zoveel regen gevallen, dat de autoriteiten gedwongen waren op 17 juli de sluizen van de daarin gelegen Hrikud-dam te openen. De ramp treft Orissa terwijl de deelstaat zich nog aan herstellen is van de gevolgen van de 'super-cycloon' twee jaar geleden; er vielen toen 10.000 doden en ook de materiële schade was enorm. Sindsdien zet ACT India (Action by Churches Together) zich in voor de wederopbouw van deze regio, die tot de armste van India behoort. Medewerkers van het samenwerkingsverband waren zodoende ter plekke, toen water- en modderstromen het land opnieuw overspoelden.

Zij melden dat velen proberen met zandzakken hun huizen te beschermen. Sinds de cycloon in oktober 1999 zijn deze als voorzorgsmaatregel op 200 verschillende plaatsen opgeslagen. De meeste huizen van beton en baksteen lijken deze overstromingen te overleven, in tegenstelling tot die van gedroogde modder. Daarvan zijn er naar schatting zo'n 18.000 verloren gegaan. Ruim 3 miljoen mensen hebben, vaak met hun vee, toevlucht gezocht op hoger gelegen plaatsen. Velen van hen kampen met een gebrek aan voedsel en moeten het doen zonder bescherming tegen de voortdurende regen. Ook infectieziektes, als gevolg van slechte hygiënische omstandigheden, dreigen.
Volgens ACT hebben vele boeren, die voor de regens losbarstten te kampen hadden met droogte, door de overstroming hun oogst verloren zien gaan. Zaad is weggespoeld en rijstplantjes rotten weg.

De Indiase regering zet militairen in om de getroffenen te helpen. Zo droppen helicopters voedsel in dorpen die door het water van de buitenwereld zijn afgesloten, als althans de zware regenval de piloten niet het zicht ontneemt. In enkele gebieden hebben de autoriteiten ACT gevraagd personeel beschikbaar te stellen ten behoeve van de hulpverlening.
Verder concentreert ACT India zich bij haar hulpverlening op de armsten in de zwaarst getroffen gebieden, die aan de kust. In totaal helpen zij zo'n 45.000 families (ruim 200.000 mensen) met voedsel, dekens, kleding, keukengerei en middelen om drinkwater te zuiveren; door de overstromingen zijn putten vaak onbruikbaar of vervuild en dreigen infectieziekten als diarree.
In enkele gebieden ligt ook al een hoeveelheid zaaizaad en kunstmest gereed, waarmee 5.000 families elk een acre (ca. 4000 m2) land kunnen gaan bebouwen als het land weer is drooggevallen.

Deel: ' Kerken in Aktie geeft 300.000 gulden hulp aan Orissa (India) '
Lees ook