Kerstspel | betoverend theater met Oud-Nederlandse Kerstmuziek


Nieuw Amsterdams Kinderkoor en Holland Baroque Society o.l.v. Erik van Nevel voeren rond de kerstdagen het bijzondere Kerstpel uit.

AMSTERDAM, 20141112 -- Op 23 en 24 december kunt u in de Oude Lutherse Kerk op het Spui in Amsterdam genieten van uniek muziektheater, uitgevoerd door alle 300 kinderen van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor en barokorkest Holland Baroque Society onder leiding van dirigent Erik van Nevel. Kerstspel is een geënsceneerde voorstelling met oud-Nederlandse kerstmuziek, gearrangeerd voor kinderkoor en barokorkest door Ton Koopman.

Nieuw Amsterdams Kinderkoor, een unieke drempelvrije kooropleiding voor kinderen van 4 t/m 21 jaar, voert Kerstspel ieder jaar uit. Het vormt een van de vaste pijlers onder de uitgebreide concertpraktijk van de koorschool.  

Historisch repertoire
Het 'Kerstspel' is een artistiek en didactisch concept van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. Het concept is bedacht door Caro Kindt, co-directrice van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. Het Kerstspel bevat Nederlandse en Noordwest-Europese Kerst- en Adventsliederen die deels al in de middeleeuwen werden gezongen. Deze prachtige historische stukken werden tijdens de Reformatie verboden, maar ze hebben de stormen dankzij hun artistieke kracht en sterke melodieën overleefd.

De beroemde dirigent en organist Ton Koopman is één van de weinige musici die zich voor deze waardevolle Nederlandse muziek sterk heeft gemaakt, door een selectie ervan te arrangeren voor barokensemble en stemmen. Hij heeft daarmee een belangrijk stuk cultureel erfgoed voor het publiek ontsloten. Zijn arrangementen, aangevuld met die van Erik van Nevel, vormen het muzikale hart van de voorstelling.

Mini-opera voor jong en oud

Het Kerstspel is eigenlijk een mini-opera. Het Kerstverhaal wordt met regie opgevoerd, compleet van de reis van Josef en Maria, via dansende herders, zingende engelen en sterren, tot de drie Koningen. De voorstelling omvat niet alleen prachtig historisch kerstrepertoire, maar ook een dynamische en moderne vormgeving van dit waardevolle erfgoed. De voorstelling richt zich op een publiek van alle leeftijden en is geschikt voor kinderen van 3 jaar en ouder.

De uitvoerenden
Aan het Kerstspel doen de allerjongste studenten van het NAK mee (vanaf vier jaar), tot en met de meest vergevorderde leerlingen van het instituut, de Talentenkoren. Het Kerstspel is sterk gerelateerd aan de opleidingsstructuur van het NAK: alle niveaugroepen krijgen een speciale rol in de voorstelling, passend bij hun muzikale niveau en leeftijd.

Het NAK hecht er veel waarde aan dat de kinderen door professionele musici begeleid worden. De meest vergevorderde leerlingen, de Talentenkoren, hebben vaker samengewerkt met professionele dirigenten en musici in de context van andere concerten of theaterproducties. De meeste overige leerlingen, die nog in het opleidingstraject zitten, hebben een dergelijke ervaring nog nooit gekend. Met de instrumentalisten van Holland Baroque Society en dirigent Erik van Nevel weet het koor zich verzekerd van ondersteuning door internationale topmusici.Tenslotte treedt in het Kerstspel een acteur-verteller op, die het publiek het Adventsverhaal vertelt tussen de muzikale werken door.

Mischa Spel schreef in NRC over Kerstspel 2013:
Hartverwarmender dan dit zijn Kerstconcerten zelden (*****)

Uitvoeringen
23 december 2014 | 16:00 en 19:30
24 december 2014 | 11:00 en 15:00

Locatie
Oude Lutherse Kerk
Singel 411 / hoek Spui, Amsterdam

Kaartverkoop 
Kaartverkoop start 17 november 2014 via www.nieuwamsterdamskinderkoor.nl
Prijzen: € 23,50 | € 12,50 Stadspas | € 10,- kinderen en jongeren t/m 21 jaar


Deel: ' Kerstspel | betoverend theater met Oud-Nederlandse Kerstmuziek '


Lees ook