NED OPENLUCHTMUSEUM

Keuken uit jaren '70 naar Openluchtmuseum

Keuken uit jaren '70 naar Openluchtmuseum

Arnhem, 3 maart 1999

Keuken uit jaren '70 naar museum
Flowerpower in Openluchtmuseum

Met hulp van de Zwolse woningcorporatie SWZ gaat het Nederlands Openluchtmuseum op donderdag 4 maart een keuken uit de jaren '70 uit een Zwolse flat verwijderen. De keuken is nodig voor de inrichting van een arbeiderswoning die al op het museumterrein staat. De jaren '70 woning zal voor bezoekers van het Openluchtmuseum al in april toegankelijk zijn.

In een zoektocht naar spullen uit de jaren '70 was het voor het Nederlands Openluchtmuseum nog een lastige klus om ook een keuken uit die tijd te vinden. Veelal zijn deze keukens nog in gebruik of dusdanig aangepast aan moderne tijden dat het niet meer mogelijk is deze te originele staat te brengen. Een medewerker van het museum kende echter de Zwolse flats en wist dat onder meer de keukens vervangen zouden worden. Dankzij de bereidwillige medewerking van de Woningcorporatie SWZ werd het mogelijk een keuken over te nemen.

Andere voorwerpen die vanaf april in de nieuwe presentatie terechtkomen zijn onder andere een tv-toestel (met een selectie van programma's uit ongeveer 1970), tomadorekken, een wasmachine een douche, een rieten stoel, een zitzak, een bandrecorder en een wandkleed van macramé. Uiteraard zullen combinaties van de kleuren rose, oranje, paars en groen de boventoon voeren.

Tijdstraatje
In het Nederlands Openluchtmuseum staat sinds 1998 een zogenaamd 'tijdstraatje' van drie arbeidershuizen welke oorspronkelijk uit Tilburg afkomstig zijn. De woningen verbeelden zowel van binnen als van buiten de perioden 1870, 1910 en 1950. Met de aanvulling van een vierde huis uit 1970 is een eeuw geschiedenis van dagelijks wonen en leven in een kleine stad zichtbaar geworden. Bezoekers kunnen iets ervaren van de grote veranderingen in woonomstandigheden en gezondheidszorg die in de periode 1870-1970 hebben plaatsgevonden.

Deel: ' Keuken uit jaren '70 naar Openluchtmuseum '
Lees ook