Ministerie van Defensie


Persbericht

Kiellegging tweede luchtcommandofregat

DV/PB90/99 ; Den Haag, 1 september 1999

De kiellegging van het tweede Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) van de Koninklijke Marine vindt vrijdag (3 september) in Vlissingen plaats op de werf van de Koninklijke Schelde Groep (KSG). Het schip krijgt de naam Hr.Ms. Tromp. De kiel wordt gelegd door de directeur-generaal materieel van het Ministerie van Defensie, mr. J. Fledderus. Planmatig moet de bouw van het schip in 2002 zijn voltooid. Na de proefvaart vindt in 2003 de overdracht aan de Koninklijke Marine plaats. Dit fregat is het tweede uit een serie van vier schepen van de "Zeven Provinciën-klasse".

Bij dit project wordt samengewerkt met Duitsland en Spanje, die gelijksoortige schepen bouwen. De waterverplaatsing van het fregat bedraagt ca. 6.000 ton bij een lengte van 144 meter, een breedte van 17 meter en een diepgang van 5 meter. Door een vergaande automatisering zal de bemanning - wanneer ook een aanvullende staf is ingescheept - uit maximaal 202 personen bestaan. De schepen vervangen de twee Geleidewapen fregatten van de Tromp-klasse en twee Standaard fregatten van de Kortenaer-klasse, die in technische zin verouderd zijn. Het totale budget voor de vier schepen bedraagt fl.3184 miljoen gulden.

Het eerste LCF, "De Zeven Provinciën", zal september 2001 gereed zijn voor een proefvaart van enkele maanden. In maart 2002 wordt het schip overgedragen aan de Koninklijke Marine. De kiellegging van dit fregat vond op 1 september 1998 plaats.

Deel: ' Kiellegging tweede luchtcommandofregat '
Lees ook