Ingezonden persbericht

KIJK ACHTER DE SCHERMEN IN DE EEUWENOUDE EENDENKOOI 'T ZAND

Tot begin september zijn er excursies in eendenkooi 't Zand. De eendenkooi is cultuurhistorisch van grote waarde, maar ook de natuur doet zich er gelden. In de hoogzomertijd besteedt de kooiker tijdens de rondleidingen aandacht aan een aantal bijzondere natuurverschijnselen. Nu bijvoorbeeld valt op dat op bijna elk boomblad een gal van een of ander insect zit. Ook de vleermuizen die van dit kleine bosje gebruik maken, worden bekeken en beluisterd tijdens twee vrijdagavonden. En natuurlijk vragen de grote aantallen eenden aandacht. Zo verschijnen in augustus de mooie en fijn gebouwde wintertalingen weer.

In augustus en september worden de volgende rondleidingen verzorgd: Op vrijdag 2 augustus start om 19.00 uur een zomeravondwandeling waarbij aan alle aspecten van het leven in de eendenkooi aandacht besteed wordt. Op zondagmiddag 4 augustus om 13.30 uur neemt de gids u o.a. mee langs het nest van de torenvalk om te kijken hoe het broedseizoen voor deze roofvogel is verlopen.
's Avonds gaan veel dieren slapen en andere worden juist wakker. Op vrijdag 9 en 23 augustus om 19.30 start een wandeling om dit aardige fenomeen in de eendenkooi te bekijken.
Op vrijdag 16 en 30 augustus komt vleermuiskenner Jan Boshamer naar eendenkooi 't Zand om iets te vertellen over vleermuizen. Na de inleiding met dia's worden de verschillende soorten buiten bekeken en met bat-detectors opgespoord. De avond start om 19.30 uur en duurt tot het donker wordt. Zaklantaarn mee!
Voordat het eenden-vang-seizoen aanvangt is er nog een excursie op vrijdag 6 september om 19.30 uur. De in de eendenkooi 't Zand gevangen eenden worden geringd en weer losgelaten.

Voor of na een rondleiding kunt u een video over eendenkooien bekijken. Voor een rondleiding vraagt Het Noord-Hollands Landschap EUR 2 (beschermers NHL EUR 1,50 en kinderen t/m 12 jaar EUR 0,50). Reserveren is nodig. Bel tijdens kantooruren of op zaterdag telefoon 0251-362 762. Laarzen zijn handig vooral bij nat weer. Heeft u een verrekijker? Neem deze dan mee. Het adres van de eendenkooi is: Korte Bosweg 47, 1756 CA 't Zand.


---

Voor inlichtingen over bovenstaand persbericht kunt u contact opnemen met de voorlichter van Het Noord-Hollands Landschap, Johan Stuart (0251-362 747 of mobiel 06-53129644) of met de kooiker Jan Zijp (06-51578254).

Castricum, 31 juli 2002

Deel: ' Kijk achter de schermen in de eeuwenoude eendenkooi 't Zand '
Lees ook