Kijkje in commandantswoning op Open Monumentendagen

PERSBERICHT

Hooghalen, 5 september 2016

Kijkje in commandantswoning op Open Monumentendagen

Terugblik op geschiedenis en vooruitblik op consolidatie erfgoed

Bezoekers van Kamp Westerbork krijgen op zaterdag 10 september tijdens de nationale Open Monumentendagen een uniek kijkje in de woning van de kampcommandant. De houten villa, een rijksmonument uit 1939, is het enig overgebleven gebouw dat herinnert aan de periode dat het kamp fungeerde als Durchgangslager voor Joden en Sinti en Roma. Het huis is niet toegankelijk voor het publiek. Toch krijgen de bezoekers zaterdag de mogelijkheid de woning van binnen te bekijken door middel van een virtuele rondleiding.

Conservator Guido Abuys geeft een korte lezing over de geschiedenis van de woning. Tevens laat hij beelden zien van een bijzondere rondleiding: met een camera op zijn hoofd loopt hij door het huis. De beelden nemen de bezoekers als het ware mee naar binnen. Ze maken op deze manier een ontdekkingsreis door het huis, dat tussen 1942 en 1945 bewoond werd door SS-Obersturmführer Albert Konrad Gemmeker.

Restaurateur Gerwin Schoonewille zal vervolgens iets vertellen over de huidige staat van de woning en inzicht geven in de plannen voor de toekomst. De Open Monumentendagen zijn de kick-off van het conserveren en consolideren van de historische villa.

Op zaterdag 10 september 2016 om 11.15 en 13.15 uur worden geïnteresseerden welkom geheten in de overkapping van de commandantswoning op het terrein van kamp Westerbork. De pendelbus vertrekt om respectievelijk 11.00 en 13.00 uur van het museum naar het kampterrein. Het bijwonen van de Open Monumentendagen is gratis.

Zoekwoorden:

Deel: ' Kijkje in commandantswoning op Open Monumentendagen '


Lees ook