Ingezonden persbericht


Stichting Nijmeegse Orgelkring

PERSBERICHT

Nijmegen, 30 augustus 2001

Kinderconcert speelse kennismaking met groot kerkorgel

De schat van de Stevenskerk

Op zondag 9 september om 15.00 uur is er in de Sint Stevenskerk een gratis kinderconcert speciaal voor kinderen in lagere schoolleeftijd en hun ouders. Nijmeegse organisten brengen aan de hand van een spannend verhaal, het grote Königorgel van de Stevenskerk op een speelse manier tot leven. De schat van de Stevenskerk is gestolen, en samen met de kinderen, het orgel en een detective probeert de koster de dief te ontmaskeren. Aan dit muzikale verhaal mogen de kinderen zelf een steentje bijdragen. Als verteller-detective treedt op Jacques de Vroomen, de Nijmeegse organisten Joost Langeveld en Berry van Berkum zorgen voor de muziek. Beide musici zijn bekend om hun improvisatietalent.

Het muzikaal verhaal De schat van de Stevenskerk is een detective. De deftige koster Stef van de Stevenskerk was de schat aan het poetsen. Die schat moest immers glimmend in de kerk pronken tijdens het Kinderconcert. De koster moest even naar de keuken van de kerk om een nieuw potje poetsmiddel te halen. Een paar minuten later kwam hij terug. Hij schrok zich wild: de schat was verdwenen. Gestolen! Naast de koster waren op dat moment vier mensen in de kerk: een militair zocht naar bommen uit de Tweede Wereldoorlog, een kok moest een feestmaal voor een bruiloft in de kapel klaarmaken, de heks zocht spinnen voor de Toverdrank en een NEC-voetballer moest hoognodig naar de WC. De koster wist het niet. Alleen kon hij het raadsel niet oplossen. Maar bedacht hij zich, met de kinderen die naar het concert komen, een detective en het grote orgel dat alles heeft gezien wat er in de kerk is gebeurd moet het lukken om de dief te ontmaskeren.

Het orgel laat met muziek horen wat het allemaal gezien heeft gedurende de vijf minuten dat de koster niet in de kerk was en de periode daarvoor. Samen met de kinderen luistert de detective goed naar wat het orgel te zeggen heeft. De kinderen en de detective ondervragen de verdachten, zoeken uit waar de verdachte zich bevond vlak voor de diefstal en proberen hun gedachten te lezen. Dat alles aan de hand van muzikale spelletjes. De ontknoping is verrassend!

Op speelse wijze laten Nijmeegse organisten kinderen (en hun ouders) kennismaken met het muziekinstrument kerkorgel. Een kerkorgel is immers een instrument waar kinderen niet zo gauw mee in aanraking komen. Terwijl het vanwege de omvang wel enorme verbazing oproept. Als een kind voor het eerst een kerkorgel ziet luidt zijn reactie vaak: 'Kan je daar echt in je eentje op spelen?'*

Deel: ' Kinderconcert in Nijmegen kennismaking met groot kerkorgel '
Lees ook