Kinderconferentie Amsterdam West over armoede- en jeugdbeleid


Kinderen denken mee met stadsdeel over armoede- en jeugdbeleid

AMSTERDAM, 20131016 -- Op woensdag 16 oktober presenteerden de leerlingen van de Weekend Academie de resultaten van hun onderzoek naar opgroeien en leren in de Kolenkitbuurt. De leerlingen interviewden jonge en oudere buurtbewoners over veiligheid, gezondheid en ontmoeten. Op basis daarvan hadden zij een aantal belangrijke tips voor het stadsdeel om de wijk nog leuker te maken voor kinderen. GroenLinks West raadslid Emel Can was benieuwd naar de tips en ging naar de Kinderconferentie.

Emel Can is erg onder de indruk van de wijze voorstellen van de Kolenkids: “De belangrijkste tips die de kinderen gaven was dat gezond eten goedkoper moet worden en dat de contributie voor bijvoorbeeld sportclubs lager wordt. Daarnaast vragen de kinderen om spelletjes op school waarmee ze leren omgaan met geld en meer veiligheid op straat.”

De Kolenkids vinden ook dat hun huizen te klein zijn. Daarom zijn ze veel buiten op straat te vinden. Om het buiten spelen te verbeteren hebben de kinderen nog een aantal tips voor stadsdeel West. “Zo willen de kinderen grote speelplekken, waar ze ongehinderd kunnen spelen zonder dat er auto’s in de weg staan en leren omgaan met de natuur”, zegt Emel Can. Ze nam tijdens de Kinderconferentie ook deel aan een themagroepje met de kinderen: “Om meer speelplekken te kunnen creëren stelden een aantal kinderen voor om auto’s ondergronds te parkeren. Ook wilden ze meer elektrische auto’s voor minder vieze lucht.”

Voor GroenLinks West is het belangrijk dat kinderen worden betrokken bij de totstandkoming van beleid in het stadsdeel. In de deelraad van West nam GroenLinks eerder dit jaar het initiatief voor een ‘Kindpakket’, een op het kind gericht ondersteuningspakket voor kinderen uit minima-gezinnen. Onderdeel van het Kindpakket is dat kinderen ook daadwerkelijk worden betrokken bij de samenstelling van dit pakket. Een aantal van de tips die de kinderen hebben gegeven, passen wat GroenLinks West betreft zeker in het Kindpakket.


Deel: ' Kinderconferentie Amsterdam West over armoede- en jeugdbeleid '
Lees ook