gemeente haarlem

bloemenonderzoek in de stadskweektuin

kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen in de zomervakantie op bloemenonderzoek in de stadskweektuin. zij kunnen daar een rugzak lenen, waarin diverse hulpmiddelen zitten, zoals een loep, kleurpotloden en een plantengidsje.

in de rugzak zit het opdrachtenboekje "Op avontuur met de bloemen" dat leuke en creatieve opdrachten, raadsels en recepten bevat. Kinderen ontdekken dat insecten postbodes zijn, waarom een hommel precies in vingerhoedskruid past en waar de naam duizendblad vandaan komt. Wie na afloop van de tocht door de tuin alle raadsels goed beantwoord heeft, maakt kans op een van de tien prijsjes.

De onderzoeksrugzak lenen kost een rijksdaalder (voor Haarlem Pashouders is het gratis). De rugzak wordt alleen uitgeleend aan kinderen die door ouders begeleid worden. Voor het uitlenen wordt een borgsom gevraagd van 25 gulden. De rugzak is verkrijgbaar bij de balie van de expositieruimte van Natuur- en Milieucentrum Ter Kleef of de receptie van afdeling Natuur en Landschap, beide gelegen op de Stadskweektuin, Kleverlaan 9 in Haarlem.

Expositie "De voortplanting van de bloem"

Aanleiding van het onderzoekavontuur is de expositie "De voortplanting van de bloem" die tot 13 september in Natuur- en Milieucentrum Ter Kleef is te zien. De tentoonstelling is vervaardigd door Atelier 21, die naast educatieve tentoonstellingen ook teken- en aquarelcursussen organiseert op de Stadskweektuin.

De expositie geeft uitleg over de belangrijkste taak van de bloem: zaden produceren om het voortbestaan van de plant te waarborgen. Ook is er aandacht voor het belang van bloemen. Mensen gebruiken bloemen niet alleen als ingrediënt in voedsel, medicijnen en parfum, maar ook als uiting van liefde.Eén hoek van de expositie is ingericht met van alles waar je bij het woord "bloem" aan kunt denken: van bloemetjeskussen tot patentbloem. Wie nieuwe dingen voor dit hoekje aanlevert maakt kans op een prijs. Inzendingen kunnen tot 15 augustus worden ingeleverd.

De expositie is voor zowel volwassenen als kinderen leuk en interessant. Voor kinderen zijn er verschillende spelletjes, zoals een grote vloerpuzzel en bloemen-memory. Bovendien krijgt elk kind een bloemenkleurplaat.

De openingstijden van de expositie zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

27 juli 1999

Deel: ' Kinderen doen bloemenonderzoek in de Stadskweektuin Haarlem '
Lees ook