Kingston Paradise wint ‘Afrikaanse Oscar’


AMSTERDAM, 20140525 -- De Nederlands-Caraïbische coproductie Kingston Paradise heeft zaterdagavond op de African Movie Academy Awards (AMAA) in Nigeria de prijs voor Best Diaspora Feature Film gewonnen.

Kingston Paradise, een coproductie tussen het Nederlandse Caribbean Creativity, het Barbadiaanse Caribbean Tales en het Jamaicaanse productiehuis CPTC, werd gekozen uit een selectie van vier speelfilms, waaronder het Nederlands-Caraïbische slavernijdrama Tula the Revolt van Jeroen Leinders.

De AMAA, die werden uitgereikt tijdens een gala in de Nigeriaanse stad Bayelsa, worden gezien als het Afrikaanse equivalent van de Oscars. De categorie Best Diaspora Feature Film is voor speelfilms over Afrikanen die door de slavenhandel over de hele wereld verspreid raakten.

Het is niet de eerste prijs die Kingston Paradise ten deel valt. De film van de Jamaicaanse regisseur Mary Wells sleepte eind vorig jaar ook al de prijs voor beste speelfilm en de publieksprijs in de wacht op het Caribbean Tales Film Festival  in Toronto. Tevens won de Nederlands-Caraïbische productie enkele maanden geleden de juryprijs voor beste narratieve film op het Pan-African Film Festival 2013 in Los Angeles, het grootste en meest prestigieuze festival voor zwarte films in de Verenigde Staten.

De producenten van Kingston Paradise zijn verheugd over het succes van Kingston Paradise. ‘We zijn enorm vereerd, trots en dankbaar,’ zo laat Wells, die de film niet alleen regisseerde maar ook schreef en produceerde, in een eerste reactie weten. Ook Emiel Martens, oprichter van Caribbean Creativity, is verguld met de recente ontwikkelingen rondom de film: ‘Caribbean Creativity is een kleine organisatie in Amsterdam die zich bezighoudt met het adviseren, ondersteunen en promoten van Caraïbische films. Kingston Paradise is de eerste speelfilm die we hebben gecoproduceerd en dan is het natuurlijk fantastisch dat hij zo aanslaat.’

Kingston Paradise vertelt over een jonge taxichauffeur in de sloppenwijken van de Jamaicaanse hoofdstad Kingston die in de problemen komt nadat hij een dure sportauto heeft gestolen om voor zichzelf en zijn vriendin een beter leven te krijgen. Kingston Paradise werd eerder deze week aan potentiële distributeurs vertoond op de internationale filmmarkt van Cannes. De film wordt waarschijnlijk later dit jaar op filmfestivals in Nederland vertoond. 


Deel: ' Kingston Paradise wint ‘Afrikaanse Oscar’ '
Lees ook