Klacht tegen VVD-campagne bij Reclame Code Commissie


Libertarische Partij dient bij de Reclame Code Commissie een klacht in tegen de VVD TK campagne

DEN HAAG, 20130210 -- Voorzitter Toine Manders van de Libertarische Partij heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie over de afgelopen verkiezingscampagne van de VVD. Volgens Manders is de campagne van de liberalen ernstig misleidend gebleken.

De klacht

De klacht van de voorzitter van de Libertarische Partij betreft de gehele campagne van de VVD, inclusief posters, speeches en interviews. De VVD heeft daarin op verschillende punten harde beloften gedaan aan de kiezer, onder meer op het gebied van de hypotheekrenteaftrek, belastingverlaging en vermindering van de regels. Maar de partij van Mark Rutte heeft zich na de verkiezingen voor geen enkel van deze punten zichtbaar ingespannen. De conclusie van vele kiezers en de Libertarische Partij met hen: de VVD heeft de kiezer misleid. Vandaar de klacht bij de Reclame Code Commissie. De commissie zal nu onafhankelijk toetsen of de VVD-propaganda inderdaad misleidend en dus ontoelaatbaar is.


Coalitievorming geen excuus

Het spreekt vanzelf dat partijen bij coalitievorming water bij de wijn moeten doen. Maar de VVD gebruikte tijdens de campagne krachtige termen als: ‘Aan de huidige hypotheken wordt niet getornd’ en ‘geen geld meer naar Griekenland’. Manders: ‘Bij zulk taalgebruik verwacht je als kiezer tenminste stevige onderhandelingen. Maar die bleven uit. Een ander opmerkelijk punt is de BTW-verhoging. De PvdA beloofde in haar verkiezingsprogramma om die voorgenomen verhoging terug te draaien en de VVD beloofde om de belastingen voor werkende Nederlanders te verlagen. Beide partijen hadden aan hun verkiezingsbeloftes kunnen voldoen door af te zien van een BTW-verhoging. Maar dat gebeurde niet.’Toegeven en spijt betuigen

Toine Manders: ‘De VVD versterkt de neerwaartse spiraal van geloofwaardigheid van de politiek. Daar verzet ik mij tegen. De LP-voorzitter verwacht dat zijn klacht in behandeling zal worden genomen en is benieuwd naar de repliek van de VVD. Manders: ‘Ze kunnen naar mijn idee niet anders doen dan toegeven en spijt betuigen. Wanneer verkiezingsbeloften zomaar gebroken kunnen worden, zijn verkiezingen zinloos.’

De Libertarische Partij staat voor meer vrijheid, minder overheid, en minimale belastingen en regeldruk. De slogan van de partij luidt: ‘De overheid is het probleem, niet de oplossing’. De LP doet in 2014 in verschillende gemeenten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.


Deel: ' Klacht tegen VVD-campagne bij Reclame Code Commissie '
Lees ook