Persbericht

Klassezege voor Marijn van Kalmthout in
Landis Formule Ford First Division race

Zandvoort, 9 september 2001. Het weer op Circuit Park Zandvoort speelde ook de deelnemers aan de Landis Formule Ford klasse parten. Tijdens deze achtste race van het Benelux kampioenschap en de zesde ronde om de nationale titelstrijd, deed Van Kalmthout Racing goede zaken. Met zijn overwinning in de First Division pakte Marijn van Kalmthout de leidende positie in het Benelux kampioenschap binnen deze klasse weer terug. In het algemeen klassement was er een derde plaats voor Bas Schothorst. 'Man of the Race' werd Xavier Maassen (Meerssen) voor wie de training overigens al na drie ronden voorbij was. Toch zette de Limburger deze hopeloze startplaats, na vele mooie racegevechten, om in een vierde plaats algemeen. Van de overige Van Kalmthout Racing teamleden eindigde Hoofddorper Jean-Pierre Verhoeven als vijfde in de First Division.

Na de training op een natte baan werd de 12 ronden tellende race op een deels droge baan verreden. Dit verklaarde ook de nodige botsingen, resulterend in de inzet van de Safety Car voor meerdere ronden. "Eigenlijk werd het door die Safety Car situatie ook een vreemde race", verklaarde Van Kalmthout na afloop. "Gelukkig reed ik vanaf de start aan de leiding in de First Division. Maar door alles wat er op de baan gebeurde moest je alert blijven om die goede positie niet te verliezen. Zeker nu de resultaten van een van de races niet meetellen, is het zaak iedere punt te scoren. Verder viel mijn directe concurrent in deze race uit, waardoor mijn overwinning nog meer glans kreeg." Van Kalmthout kijkt nu vol vertrouwen uit naar de Finaleraces op Zandvoort. Maar richt eerst zijn aandacht op de race die 23 september op Spa-Francorchamps verreden wordt.

Amsterdammer Bas Schothorst kwam als vijfde uit de training en kende een goed begin van de race. "Op de natte baan ging het eigenlijk best goed. Op zich was ik al redelijk tevreden, maar toen de kop voor mij met elkaar begon te 'tikken' en er twee man buiten de baan belandden, was die derde podiumplaats ineens een feit. Een mooi resultaat voor het team en de mensen die onze auto's zo goed geprepareerd hebben."

Xavier Maassen was aanvankelijk kort in zijn commentaar: "Super ging het!" Maar wat wil je. Door de spin van een andere rijder belandde ik naast de baan en daarmee was mijn training voorbij. Later zou de baan snel drogen en verbeterden de anderen hun tijden. Daarmee stond ik 29ste. In het begin van de race ben je dan toch om je heen aan het kijken, wat de anderen doen. Maar wonderwel verliep het allemaal zonder problemen" Tijdens de Safety Car situatie moest de Limburger zijn opmars tijdelijk staken, maar de herstart benutte hij optimaal en pakte wederom meerdere plaatsen winst. Net als Schothorst profiteerde Maassen ook van de strijd aan de kop en met name het uitvallen van de twee rijders voor hem. Daarmee werd hij vierde.

Jean-Pierre Verhoeven reed tijdens de training naar een achtste plek in de First Division. "Donderdag heb ik niet optimaal kunnen testen en hoewel het tijdens de vrijdagtraining in de regen goed ging, kreeg ik op de droger wordende baan steeds meer last van overstuur. Dat verklaarde mijn achtste trainingstijd binnen de klasse. In de race ging het eigenlijk bijzonder goed. Er gebeurde natuurlijk het nodige en je moest buiten de klappen blijven." Voor Verhoeven eindigde de race met een veertiende plaats algemeen en een vijfde plek in de First Division.

Uitslag race Landis Formule Ford, Trophy of the Dunes, Zandvoort, zondag 9 september 2001


1. Stefan de Groot, 12 ronden in 27.35.274
2. Ho-Pin Tung, op 1.474
3. Bas Schothorst, op 3.727
4. Xavier Maassen, op 6.373
5. Michel Florie, op 8.271
6. Niels Bouwhuis, op 9.593
7. Marijn van Kalmthout, op 12.475

Tussenstand Nederlands Kampioenschap:
1. Stefan de Groot, 108 punten
2. Jaap van Lagen, 84 punten
3. Ferdinand Kool , 80 punten
4. Tristan te Pas, 72 punten
5. Xavier Maassen, 63 punten

Tussenstand Benelux kampioenschap:
1. Stefan de Groot, 108 punten
2. Jaap van Lagen, 87 punten
3. Ferdinand Kool , 71 punten
4. Tristan te Pas, 67 punten
5. Xavier Maassen, 48 punten

Uitslag race Landis Formule Ford, First Division

1. Marijn van Kalmthout, 12 ronden in 27.47.749
2. Mark Nachtegeller, in 27.47.889
3. Jan-Paul van Dongen, in 27.50.681

Tussenstand Nederlands kampioenschap First Division:
1. Olivier Muytjens (B), 96 punten
2. Marijn van Kalmthout, 77 punten
3. Mark Nachtegeller, 69 punten
4. Jan-Paul van Dongen, 68 punten
5. Helmert-Jan van der Slik, 62 punten

Tussenstand Benelux kampioenschap First Division:
1. Marijn van Kalmthout , 90 punten
2. Olivier Muytjens, 84 punten
3. Mark Nachtegeller, 67 punten
4. Jan-Paul van Dongen, 56 punten
5. Jean-Pierre Verhoeven, 56 punten

Voor de redactie:
voor meer informatie: Marijn van Kalmthout, telefoon (06) 53 28 04 60


Deel: ' Klassezege Van Kalmthout in Landis Formule Ford First '
Lees ook