Klim- en bergsportprestaties bekroond met BergsportAward

NKBV-PERSBERICHT

Utrecht, 15 maart 2015

Klim- en bergsportprestaties bekroond met BergsportAward

Op de jaarlijkse Bergsportdag heeft de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging de BergsportAwards uitgereikt aan alpinisten, klimmers, locaties, gebieden en organisaties die in 2014 veel hebben betekend voor de sport. Klimicoon Jorg Verhoeven sleepte in zowel de categorie alpiene klimprestatie als in de categorie sportklimprestatie een award in de wacht. Mark Brand won in de categorie jeugdklimmer. Het Zwitserse Wallis werd verkozen tot favoriete wandelbestemming.

In de categorie Alpiene beklimming ging Jorg Verhoeven er vandoor met de award. Dat hij de beste Nederlandse alround klimmer en boulderaar is, is niet nieuw. Dat Jorg in lange routes zijn mannetje staat heeft hij ook al eerder laten zien. Toch wist de WorldCupwinnaar van 2008 afgelopen november de lat weer hoger te leggen met een vrije beklimming van ‘The Nose’ in het Amerikaanse Yosemite National Park. Hij gaat hiermee de boeken in als de eerste niet-Amerikaan die deze klassieke route vrij klimt. Zijn beklimming van ‘Wheel of Chaos’, een 8b+ gewaardeerde route in de Rocky Mountains was goed voor de BergsportAward in de categorie Sportklimprestatie.

Jeugdklimmer

Juniorenklimmer Mark Brand heeft de BergsportAward gewonnen in de categorie Jeugdklimmer. Als lid van de Jong Oranje selectie van het Nederlands Team Sportklimmen heeft Mark dit jaar meegedaan aan het Jeugd WK in Noumea (New Caledonia). Hij startte daar in de A-categorie en moest het opnemen tegen 44 andere talenten van over de hele wereld. Hij bereikte via de kwalificaties en een uitstekende halve finale de beste 8 en kon in de finale nog een plek opschuiven. De 7-de plek bij een wereldkampioenschap is voor een Nederlander een uitzonderlijke prestatie. Mark won alle nationale jeugdwedstrijden waaraan hij deelnam (zowel boulder als lead) en werd voor het derde opeenvolgende jaar zowel Nederlands jeugdkampioen Boulder als Lead.

100% Traceable Down

In de categorie Duurzaamheidsinitiatief kwam Patagonia als favoriet uit de bus. Het merk lanceerde in de herfst van 2014 een collectie donskleding waarbij ganzendons is gebruikt waarvoor nooit ganzen zijn vetgemest of levend geplukt. De herkomst van het dons is helemaal terughalen tot de boer waar de ganzen geplukt zijn.

Klim- en wandellocatie

Voor het eerst in de geschiedenis van de BergsportAwards is de categorie Beste Klim- en boulderhal opgesplitst in twee categorieën. Grip Klimcentrum Nijmegen won de award voor Beste Klimhal, Monk Eindhoven werd Beste Boulderhal. Het Zwitserse Wallis kreeg de meeste stemmen in de categorie voor Favoriete Wandelbestemming.

Over de NKBV

De Koninklijke Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) verbindt mensen met een passie voor bergwandelen, alpinisme en sportklimmen. Het hele jaar door, een leven lang. De NKBV geeft vorm aan het verlangen om hoogte te beleven. Samen, op alle niveaus, gedreven en met respect. Voor haar 58.000 leden wil de NKBV bergen verzetten.

Deel: ' Klim- en bergsportprestaties bekroond met BergsportAward '


Lees ook