Klimaatverandering zorgt voor meer vluchtvertraging


UTRECHT, 20140131 -- Vliegtuigen zullen de komende jaren steeds meer te maken krijgen met vertraging door opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een studie aan de Universiteit van Reading. Luchtvaartmaatschappijen zouden hier onvoldoende op voorbereid zijn, zo meldt Reisverzekering.nl.

Nu al is het zo dat bij periodes van extreme hitte vliegtuigen te maken kunnen krijgen met vrachtbeperkingen. De afgelopen jaren hebben de warme zomers in de Verenigde Staten voornamelijk op de hoger gelegen vliegvelden voor veel gecancelde vluchten gezorgd.

Daarnaast veroorzaakt de toename van extreme regenval en overstromingen in sommige winter- en lentemaanden nu al veel oponthoud in het luchtverkeer. Stormen kunnen vliegvelden tot sluiten dwingen, zoals destijds gebeurde tijdens orkaan Katrina. Als klimaatveranderingen daadwerkelijk doorzetten, is de kans groot dat dit soort gebeurtenissen meer gaan plaatsvinden.

Schadevergoeding
“Erg vervelend voor de reizigers die hier mee te maken gaan krijgen”, aldus Sophie van der Zee van vergelijkingswebsite Reisverzekering.nl. “Nu al zijn er veel passagiers die vertraging oplopen bij vluchten. Voor hen is het goed om te weten dat verzekeraars dan een schadevergoeding dienen uit te keren, waarvan de hoogte per vlucht of reden van vertraging kan verschillen.”

Vooral het toenemend aantal gevallen van turbulentie zal voor veel problemen gaan zorgen. Nu al zorgt het ieder jaar voor vele gewonde passagiers. Schade aan vliegtuigen en vertragingen zullen in de toekomst steeds vaker voorkomen. Automobilisten moeten soms uitwijken voor gaten in het asfalt en zo zullen piloten dus steeds meer moeten gaan uitwijken voor turbulentie in de atmosfeer. Vliegtuigen zullen daardoor meer brandstof verbruiken en langere vluchten moeten maken.

Meer gevaar
Er zijn dan ook klimatologen die hun vraagtekens zetten bij de voorbereiding van luchtvaartmaatschappijen. Vliegtuigen lopen namelijk meer gevaar boven de wateren van tropische gebieden. De luchtvaartindustrie zou die hogere temperaturen en hevigere weersomstandigheden wellicht niet aankunnen.

De kans op vervelende gebeurtenissen door zware weersomstandigheden zal de komende jaren dus groter worden, helemaal voor vliegtuigen. Vertragingen zijn dan ook bijna niet te vermijden. “Passagiers die meer den drie uur vertraging hebben opgelopen of te maken krijgen met een geannuleerde vlucht komen doorgaans in aanmerking voor een schadevergoeding”, aldus Van der Zee.

Wraakactie
De Britse onderzoekers verwachten dat dit vooruitzicht de luchtvaartindustrie jaarlijks zo’n 150 miljoen dollar gaat kosten. Dat de luchtvaart, deels verantwoordelijk voor de klimaatverandering, nu als een soort wraakactie van de natuur met meer turbulentie te maken krijgt is dan ook ironisch.

Reizigers die te maken krijgen met vertragingen doen er verstandig aan zich goed te informeren. Een geannuleerde vlucht door zogenaamde ‘overmacht’ als een vulkaanuitbarsting of terroristiche aanslag levert doorgaans geen schadevergoeding op. Toch loont het om de verschillende reisverzekeringen te vergelijken.


Deel: ' Klimaatverandering zorgt voor meer vluchtvertraging '
Lees ook