KLIN presenteert 'Een centimeter vanaf het geluk' van Marinko Koščec


Een intelligente en provocerende roman, voortreffelijk geschreven, actueel en tegendraads. Boekpresentatie is donderdag 15 januari om 16.30 in Island Bookstore, Westerstraat 15 in Amsterdam.

AMSTERDAM, 20150107 -- Een roman over vier jonge Europeanen vanaf hun studententijd rond 1990 tot ongeveer het jaar 2040. Niemand zal verbaasd zijn dat de wereld ingrijpend is veranderd. Toch zagen wij het niet zó aankomen. Koščec is een geestige verteller van stevige maar herkenbare kost waarin prangende dilemma’s indringend worden opgediend. ‘Een centimeter vanaf het geluk’ is zijn vijfde roman en zijn eerste werk dat integraal is vertaald naar het Nederlands. Het boek is te verkrijgen bij de uitgever www.kl-in.eu en bij de betere boekhandel. Prijs: € 18,50 Paperback, 282 pagina’s ISBN: 978-94-92160-00-3

Het verhaal draait om een groep jonge mensen uit de transitielanden die beurzen hebben gekregen om een paar jaar in de EU door te brengen. Alle vier, Maša, Taša, Rolo en Kix, zijn in hun sjofele studentenkamers voorlopig beter af dan thuis. Ze ploeteren voort, dobberen rond, azen op kansen, dromen van een toekomst en werken ernaartoe. Na hun studie gaan hun levens weer uit elkaar. Het levensverval brengt hen hooguit tot op één centimeter vanaf iets wat op geluk zou kunnen lijken. Meer zit er niet in.

Ook met de wereld is het niet best gesteld: de EU en VN zijn uit elkaar gevallen, de vogelgriep heeft wereldwijd miljoenen slachtoffers gemaakt, drinkwater is een delicatesse geworden. Een deel van de mensheid krijgt zijn dagelijkse dosis tevredenheid uit een chip, de rest is verwilderd. Waar is het geluk gebleven? In onverwachte details.

Voor een leesfragment klik hier.

Marinko Koščec (1967) is een romanschrijver, essayist en vertaler uit Kroatië. Thematisch een kritische wereldburger, snijdt hij actuele onderwerpen aan die ons allemaal aangaan. De stemming in zijn romans is vaak drukkend, zijn schrijfstijl is modern, ietwat haastig, verwonderend, scherp. Koščec is een van de Kroatische schrijvers die durven te experimenteren met de inhoud en de structuur van hun romans. Hij is vertaald naar het Engels, het Frans en nu het Nederlands. 

Uitgeverij KLIN (Kroatische Literatuur In Nederland) is gespecialiseerd in vertalingen uit de moderne Kroatische literatuur. Contactgegevens: tel 020 7740799, mobiel 0613842120, email info@kl-in.eu, klin@sanja-kregar.nl, postadres Westerdoksdijk 477, 1013 BX Amsterdam


Deel: ' KLIN presenteert 'Een centimeter vanaf het geluk' van Marinko Koščec '
Lees ook