EUROPA KINDERHULP

Klipper zeilrace Juncta Juvant in teken van Europa Kinderhulp

Enschede 22 Mei 2002

Pers is van harte welkom en kan op elk gewenst moment van en naar de schepen worden gebracht met het op- en afhaal jacht: schipper Bas Moojen 06-22.376389.
Pers, persfotograven en cameraploegen kunnen meevaren op het speciale persbegeleidingsschip de klipper Amore Vici. Dit schip doet mee aan de race: schipper Eric Hulsman 06-51.231487.
Zie voor routebeschrijvingen, programma, kledingadvies, het regattamagazine: www.junctajuvant.com

Klipper zeilrace Juncta Juvant in teken van Europa Kinderhulp

Dinsdag 28 mei aanstaande wordt in Enkhuizen het startschot gegeven voor de 2e internationale weermannen en weervrouwen regatta: de Juncta Juvant Klipperrace.
Deze race staat dit jaar in het teken van Europa Kinderhulp. Aan het einde van de dag krijgt Klaas Wilting, ambassadeur van Europa Kinderhulp, een cheque ter waarde van 5.000,- euro uitgereikt. Daarbovenop wordt ook een aantal artikelen geveild door een veilingmeester van veilinghuis Sotheby s. De opbrengst van de veiling komt geheel ten goede van Europa Kinderhulp.

De vloot bestaande uit 20 klippers varen 28 mei onder de vlag van Europa Kinderhulp. Ruim vierhonderd captains of industry varen mee en vrijwel alle bekende televisie- weerbericht gezichten zoals Marion de Hond, John Bernard, Reinier van de Berg, Helga van Leur, oudgedienden en vele anderen (zie regattamagazine op www.junctajuvant.com). Bovendien is er op elk schip een vertegenwoordiger van Europa Kinderhulp aanwezig.

Robin Linschoten (SER kroonlid), voorzitter van Juncta Juvant opent de dag officieel en Klaas Wilting geeft een korte introductie over Europa Kinderhulp. Meesterpianist Wibi Soerjadi vuurt het startkanon af.

De strijd gaat niet alleen om het schip dat als eerste de denkbeeldige finish overgaat, er vindt op de schepen ook een competitie plaats in het teken van Europa Kinderhulp. Welk schip kent de antwoorden op een aantal maatschappelijke vragen die kinderen aangaan en welke bemanning formuleert de beste boodschap voor de getroffen kinderen die Europa Kinderhulp opvangt? Deze boodschap gaat vanaf elk schip overboord in een fles: the message in a bottle. De vinder die de boodschap faxt aan Europa Kinderhulp, kan een aardige attentie tegemoet zien.

De prijsuitreiking vindt plaats in het Amsterdams Huys van het Zuiderzee Museum. De jury voorzitter Rob Emmerich presenteert de uitslag van de race. De winnaar wordt uitgeroepen onder de boot die de beste prestatie op het water en voor de kinderen in teamverband heeft neergezet.

De uit ruim zes kilo messing speciaal vervaardigde wisseltrofee wordt aan de winnaar uitgereikt. Alle gasten van de 1e, 2e, en 3e prijswinnende schepen krijgen een regatta florijn ingelijst met een certificaat voorzien van acht originele handtekeningen aangeboden door de Koninklijke Nederlandse Munt. Deze zilveren gelimiteerde zilveren regatta florijn is op donderdag 16 mei speciaal ter gelegenheid van deze zeilrace door Wibi Soerjadi en Klaas Wilting samen met muntmeester Maarten Brouwer bij de Koninklijke Nederlandse Munt geslagen.

Na de prijsuitreiking Captains Diner en als klap op de vuurpijl worden nog eens ruim twintig artikelen geveild door Max Hemelraad van Sotheby s, bijgestaan door een afgevaardigde van het Enkhuizer Notariaat.

Programma
10.00 uur ontvangst gasten in Zuiderzee museum 10.30 uur opening door Robin Linschoten & Klaas Wilting
10.45 uur gasten richting schepen 11.00 uur iedereen aan boord & training vaart 12.15 uur lunch aan boord & voor anker 14.00 uur Start schot
14.30 uur fles met boodschap over boord 17.30 uur gasten retour in Museum 17.45 uur prijsuitreiking
18.00 uur captain s dinner
19.30 uur start veiling
20.15 uur afsluiting veiling & uitreiking opbrengsten aan Klaas Wilting
23.00 uur afsluiting van gezellig samenzijn

Europa Kinderhulp
Stichting Europa Kinderhulp heeft als doel bijstand te verlenen aan het hulpbehoevende kind, ongeacht nationaliteit, ras of levensbeschouwing. De organisatie probeert dit te bereiken door het werven en selecteren van gastouders, die bereid zijn om in de zomervakantie een kind in hun gezin op te nemen. Onder andere kinderen getroffen door oorlogsgeweld, milieu- en natuurrampen vormen een prominente doelgroep bij de organisatie. Inmiddels worden veertig jaar lang elke zomer kinderen uitgenodigd die thuis onder vaak miserabele omstandigheden opgroeien. De organisatie telt 350 medewerkers en heeft in de afgelopen 40 jaar al meer dan 25.000 kinderen een vakantie kunnen bieden.

Juncta Juvant
September 2000 nam Juncta Juvant het initiatief voor om een klipperrace op het IJsselmeer. Vijftien authentieke klippers zeilden destijds onder leiding van een bekende televisie weerman of vrouw met 350 captains of industry onder de vlag van het Wereld Water Forum.

Deel: ' Klipper zeilrace Juncta Juvant in teken van Europa Kinderhulp '
Lees ook