Provincie Utrecht


Persbericht
29 maart 1999

KLUSKEET START TOURNEE DOOR UTRECHT

Op donderdag 8 april start het mobiele voorlichtingscentrum over duurzaam klussen "de Kluskeet" met een toernee door Utrecht. In Veenendaal geven wethouder Marijnissen en gedeputeerde Kamp het gezamenlijke startschot. Beide bestuurders worden als eersten op hun milieubewustzijn en klusvaardigheid getest. Daarna zijn de bezoekers van de bouwmarkt waar de Kluskeet is opgesteld aan de beurt. De Kluskeet brengt klussers spelenderwijs op het spoor van milieuvriendelijke klusmaterialen en werkmethoden. Een bezoekje kan bovendien een leuke prijs opleveren. De Kluskeet is een gezamenlijk initiatief van Utrechtse gemeenten, het consulentschap natuur- en milieu-educatie Utrecht en de Provincie Utrecht. Na Veenendaal is de keet te bezoeken in de buurt van diverse bouwmarkten in de hele provincie.

Aansluiting op de landelijke campagne
De kluskeet is een aantal jaren geleden ontwikkeld door de milieufederatie Drenthe in samenwerking met de Doe-Het-Zelf Branche. De bedoeling van dit voorlichtingscentrumpje is om de doorsnee doe-het-zelver op de hoogte te brengen van de milieuvriendelijke alternatieven voor de huis-, tuin- en keukenklus. Vandaar dat de kluskeet daar wordt opgesteld waar deze doelgroep is te vinden: voor de deur van de bouwmarkt.

Een aantal gemeenten in Utrecht gaat de kluskeet gebruiken als ondersteuning van de landelijke VROM campagne "goed bezig" over duurzaam klussen. Samen met het netwerk natuur- en milieuvoorlichters van het consulentschap NME en de provincie Utrecht hebben ze hard gewerkt om alles rond te krijgen. De rest van 1999 is de kluskeet dan ook door heel Utrecht te vinden. Na het officile startschot voor de tournee op 8 april in Veenendaal worden bouwmarkten in de gemeenten Nieuwegein, De Ronde Venen, IJsselstein, Driebergen, Utrecht, Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest, en Woudenberg aangedaan.

Succesvolle aanpak
De ludieke en informatieve opzet van de kluskeet is in het verleden al een groot succes gebleken. Zogenaamde "kluskezen" lokken het doe-het-zelf publiek d.m.v. een rad van avontuur, waarmee milieuvriendelijke prijzen te winnen zijn. In de keet staan ze met de deelnemers even stil bij het gebruik van verfsoorten, isolatiematerialen, water- en energiebesparende attributen en tropisch hardhout. De kluskezen zijn vrijwilligers van het Netwerk die hiervoor een speciale training hebben gekregen. De bouwmarkten die meedoen hebben enthousiast gereageerd op deze wijze van voorlichting geven.
(Voor informatie: Dick Neuteboom, actueel@prvutr.nl030 - 258 21 52)

Deel: ' Kluskeet start tournee door Utrecht '
Lees ook