KNAB wint Gouden Spaarvarken 2016


EINDHOVEN, 20161229 -- Het Gouden Spaarvarken, de prijs voor de best renderende spaarrekening zonder beperkende voorwaarden, is over 2016 toegekend aan KNAB met de ‘Flexibel Sparen’ rekening. “Dit is de eerste keer dat een bank zich drie keer op rij winnaar van het Gouden Spaarvarken mag noemen”, aldus Jan Scheepers van vergelijkingssite SpaarInformatie.nl. Met een effectieve rente van 0,93% over heel 2016 heeft de ‘Flexibel Sparen’ rekening van KNAB het hoogste gemiddelde rendement van alle spaarrekeningen opgeleverd.

KNAB wint Gouden Spaarvarken 2016De ‘Flexibel Sparen’ rekening van KNAB is onbeperkt toegankelijk voor betalende klanten met een KNAB Plus of Premium pakket. Na de probeerperiode van 3 maanden kan deze rekening omgezet worden naar de gratis KNAB Basis rekening.

De tweede en derde plek wordt ingenomen door de internet-rekeningen van Nationale-Nederlanden en Argenta met rentes van respectievelijk 0,90% en 0,83%. Net zoals  voorgaande jaren bleven ook in 2016 de grootbanken zoals ABN AMRO, Rabobank en ING ver achter. Bij hen halveerde de gemiddelde rente dit jaar zelfs tot een dieptepunt van 0,4%.

De consument kon in 2016 bij geen enkele bank een hogere rente ontvangen dan de vermogensbelasting van 1,2% (voor spaargeld boven de vrijstellingsgrens). “Daar staat wel tegenover dat de gemiddelde inflatie over 2016 lager was dan in 2015 wat maakt dat relatief gezien het waardebehoud van spaargeld op eenzelfde niveau is gebleven.”, vertelt Scheepers. Kleine troost: in 2017 gaat de vermogensbelasting op de schop wat voor de meeste spaarders een verbetering is, maar voor de grote spaarder juist een verslechtering.

Dalende trend ten einde

Net zoals in 2015 waren de rente-verschillen in de top tien in 2016 zeer klein. Ook in 2016 zette de dalende trend waarin de spaarrente zich sinds 2012 bevindt zich onverminderd voort. Wat er in 2017 precies gaat gebeuren is lastig te voorspellen. Wel vormen de ontwikkelingen op economisch gebied, wereldwijd rentebeleid en de historische reactie van de spaarrente daarop een mix die er voor zou kunnen zorgen dat de dalende trend van de spaarrente in 2017 ten einde gaat komen. Meestal laten de eerste signalen zich daarvan vinden in kleine verhogingen van de deposito rentes.

Meer spaarrente: blijf vergelijken

Ook in 2016 liepen veel mensen nog spaarrente mis, in totaal zo’n 1,1 miljard Euro. Gemiddeld ontvingen Nederlanders zo’n 0,61% rente terwijl men bijvoorbeeld bij de winnaar van het Gouden Spaarvarken (KNAB) 0,93% had kunnen ontvangen. Terwijl de grootbanken hun rentes verder verlagen, kijken consumenten steeds vaker rond naar andere spaarrekeningen. Dit is ook een trend die zichtbaar is in de gratis dienst RenteWekker.nl die SpaarInformatie aanbiedt en waar consumenten automatisch op de hoogte worden gehouden van renteverschillen tussen de verschillende spaarrekeningen. Veel gebruikers zijn daardoor overgestapt naar een andere spaarrekening waardoor ze meer rente hebben ontvangen.


Deel: ' KNAB wint Gouden Spaarvarken 2016 '
Lees ook