Universiteit van Utrecht

Faculteit Scheikunde / Debye Instituut

KNCV-medaille en DSM-prijzen naar Utrecht

Prijzen voor vier Utrechtse chemici

Binnen een maand tijd hebben chemici van de Universiteit Utrecht vier Nederlandse prijzen in de wacht gesleept. Prof.dr. A. Meijerink van het Debye Instituut heeft de Gouden Medaille gekregen van de KNCV, de chemische beroepsvereniging. Mevr. drs. C. van Kraaij van de sectie Biochemie van Membranen heeft de DSM-prijs voor Chemie en Technologie 1999 gewonnen. Ook twee van de vier tweede prijzen van DSM gingen naar Utrechtse promovendi.

Prof.dr. A. Meijerink (sectie Gecondenseerde Materie, Debye Instituut) heeft de Gouden Medaille 1999 van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNVC) gewonnen voor zijn zeer originele en hoogstaande bijdragen aan een breed gebied van vaste-stofchemie en luminescentie. Hij werkt onder meer aan de ontwikkeling van nieuwe fosforen, stoffen die gebruikt kunnen worden in platte beeldschermen en kwikvrije TL-buizen. De KNCV kent de Gouden Medaille sinds 1965 jaarlijks toe aan chemici die niet ouder zijn dan 39 jaar en beschikken over uitzonderlijke bekwaamheden als wetenschappelijk onderzoeker op fundamenteel, toegepast of technologisch gebied.

DSM-prijs
Mevr. drs. C. van Kraaij (sectie Biochemie van Membranen, Centrum voor Biomembranen en Lipide Enzymologie) kreeg de DSM-prijs voor Chemie en Technologie voor haar promotie-onderzoek naar het werkingsmechanisme van de anti-microbiële stof nisine. Dit werd uitgevoerd binnen een samenwerkingsverband tussen Biochemie van Membranen (prof.dr. B. de Kruijff) en het Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek (NIZO) in Ede (prof.dr. O.P. Kuipers). Het onderzoek van Van Kraaij is gericht op het werkingsmechanisme van de stof nisine, dat wordt geproduceerd door melkzuurbacteriën. Nisine wordt gebruikt als natuurlijk (‘groen’) conserveringsmiddel voor voedingsmiddelen en heeft veel potentie voor verdere toepassingen binnen en buiten de voedingsmiddelenindustrie. Doel van het onderzoek is het verkrijgen van nieuwe kennis om soortgelijke stoffen te kunnen ontwerpen, met de gewenste anti-bacteriële eigenschappen. De jury was onder de indruk van de rationele, systematische en enthousiaste aanpak van Van Kraaij, met een zeer breed scala aan wetenschappelijke technieken.

Tweede prijzen DSM
Van de vier tweede prijzen van DSM gingen er twee naar de Utrechtse faculteit Scheikunde. Drs. R. Wegh (eveneens van het Debye Instituut, sectie Gecondenseerde Materie), promovendus bij Meijerink, kreeg deze prijs voor zijn werk aan de bovengenoemde nieuwe fosforen voor kwikvrije TL-buizen en plasma display panels. Mevr. drs. M. Olsthoorn (sectie Biomoleculaire Massaspectrometrie, Bijvoet Centrum) was voorgedragen door prof.dr. J. Haverkamp en werd onderscheiden voor onderzoek op het gebied van de structuuranalyse van bacteriële signaalmoleculen.

Voorlichter Jos de Kooker (030) 253 3793

Communicatie Service Centrum, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht, Telefoon (030) 2533550 of 2532572 Mediavragen per Email: UUmedia@csc.usc.uu.nl

Deel: ' KNCV-medaille en DSM-prijzen naar Utrecht '
Lees ook