KNMG Nieuws


Loopbaanbureau KNMG actueel door burnout

KNMG-oproep van 09/04/1999.

Voor artsen, maar ook studenten geneeskunde, start de KNMG binnenkort met een loopbaanbureau. Bij dit bureau kan men terecht met vragen over loopbaan-planning. Maar ook regelt het bureau bijvoorbeeld management- en sollicitatie-cursussen of gespreksgroepen over burnout.

Met dit initiatief hoopt de KNMG een bijdrage te leveren aan het verminderen van de uitval van artsen door burnout. Hoewel de plannen al langer bekend zijn, is de situatie voor een groot aantal artsen nijpend geworden. Het aantal artsen dat uitvalt door 'burnout' is de laatste vijf jaar bijna verdubbeld. De lichamelijke en emotionele uitputting beslaat een groot deel van het ziektevetrzuim onder (huis)artsen. Vooral artsen tussen de 40 en 55 jaar kampen met verschijnselen van burnout. De oorzaken liggen in klassieke stressfactoren zoals die voor veel vrije beroepen gelden, zoals toenemende werkdruk en angst voor fouten en conflicten. Voor medici komen daar nog andere factoren bij, zoals een mondiger patient en afnemende professionele autonomie.

Inmiddels hebben twee grote verzekeraars voor medici hun premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen 20 tot 30 procent verhoogd.

© copyright KNMG 1999

Deel: ' KNMG start loopbaanbureau '
Lees ook