KNMI bestelt nieuwe Sun Fire 15K-server

Nieuwe supercomputer verbetert nauwkeurigheid weersverwachtingen

Amersfoort, 8 oktober 2001 - Het KNMI in De Bilt is de eerste Nederlandse organisatie die gebruik gaat maken van Sun's nieuwste serversysteem, de Sun Fire 15K. Hiermee treedt het KNMI toe tot de selecte groep van Nederlandse supercomputer-sites. Bij de in eerste instantie uitgeleverde configuratie met 44 processoren komt het KNMI al in de Nederlandse top-10 van High-Performance Computing-sites (HPC). Het is de bedoeling dat het systeem uiteindelijk uitkomt op 84 processoren, waarmee het vooralsnog één van de zwaarste en krachtigste systemen van Nederland zal zijn. Al deze rekenkracht zal door het KNMI worden ingezet voor het nieuwe HIRLAM-weermodel. Dit model is van groot belang voor het succesvol voorspellen van de weersontwikkeling. Uit de eerste experimenten is bijvoorbeeld al gebleken dat de voorjaarsstorm van 28 mei 2000, zeker 12 uur eerder en met een grotere precisie voorspeld had kunnen worden bij gebruik van het nieuwe model. Na een implementatieperiode komen de eerste HIRLAM-producten nu op experimentele basis ter beschikking voor de weersverwachting. De rekencapaciteit van de Sun Fire 15K-server wordt overigens ook gebruikt voor onderzoek met andere klimaatmodellen en voor modelontwikkeling in het algemeen.

HIRLAM
HIRLAM staat voor High-Resolution Limited Area Model. Het HIRLAM-model is het atmosfeermodel dat op het KNMI wordt gebruikt voor het maken van operationele weersverwachtingen tot maximaal 48 uur vooruit. De ontwikkeling van HIRLAM vindt plaats in het kader van het internationale HIRLAM-onderzoeksproject, een samenwerkingsverband tussen een aantal Europese landen. Het KNMI is een van de partners in dit project. Een uitgebreide Engelse beschrijving van het HIRLAM-project is beschikbaar op http://www.knmi.nl/hirlam. Resultaten van het systeem worden ook direct gebruikt, bijvoorbeeld voor de presentatie van weersverwachtingen op televisie en voor de automatische levering aan specifieke doelgroepen.

Hogere snelheid
Mart de Ras, hoofd Automatisering van het KNMI: "Doordat er hoge eisen worden gesteld aan de snelheid en de frequentie waarmee de modelgegevens aan de meteoroloog en aan andere afnemers worden geleverd, is het niet mogelijk om het numerieke model over de gehele aarde te draaien. In plaats daarvan is het modeldomein beperkt tot grofweg Europa en de Noord-Atlantische Oceaan. Dit verklaart het deel 'Limited Area Model' in het acroniem HIRLAM. Door de beperking in het gebied is het mogelijk om de berekeningen uit te voeren met een hoge mate van ruimtelijke detaillering, wat het andere deel van de naam, 'High-Resolution', verklaart. Het operationele HIRLAM-model op het KNMI heeft tot op heden een roosterpuntafstand van circa 55 km. Daarnaast is een tweede versie van het model, met een roosterpuntafstand van 11km, in ontwikkeling (XHIRLAM). De nieuw aangeschafte Sun Fire 15K-server maakt het mogelijk deze HIRLAM-modellen op respectievelijk 22 km- en 5,5 km-resolutie uit te voeren."

Sun Fire 15K
De Sun Fire 15K is 's werelds krachtigste UNIX-server, in één enkele systeemkast. Het systeem beschikt over een capaciteit van maximaal 106 64-bit UltraSparc III-processoren met een kloksnelheid van 900 MHz (en een verwacht doorgroeipad tot en met 1,8 GHz), 576 Gigabytes geheugen en 18 I/O-hubs voor Networking en koppeling van opslagsystemen. De Sun Fire 15K-server is daarmee verreweg de krachtigste server die op dit moment beschikbaar is. Maximale applicatieprestaties worden gerealiseerd door geheel nieuwe technologieën als de triple-crossbar Fireplane interconnect. De vijfde generatie dynamic system domains (DSD) zorgen daarnaast voor een zeer hoge stabiliteit van de server.

KNMI
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, opgericht in 1854, is het nationale kennisinstituut op het gebied van weer, klimaat en seismologie. De organisatie is volledig geconcentreerd op publieke taken zoals het opstellen van algemene weersverwachtingen en waarschuwingen voor gevaarlijke weersomstandigheden, de monitoring van het klimaat, het inwinnen van meteorologische data, het beheren van de infrastructuur die daarvoor nodig is, modelontwikkeling, luchtvaartmeteorologie en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer, klimaat en seismologie. De hoofdvestiging is in De Bilt (ca. 390 medewerkers). KNMI-luchtvaartmeteorologie (ca. 90 medewerkers) is gevestigd op de luchthavens Amsterdam Schiphol Airport, Maastricht-Aachen, Rotterdam en Groningen alsmede op marinevliegkamp De Kooij bij Den Helder. De maritieme meteorologie (ca. 20 medewerkers) van het KNMI is gevestigd in Hoek van Holland en Middelburg.

Sun Microsystems

Deel: ' KNMI bestelt nieuwe Sun Fire 15K-server '
Lees ook