Ingezonden persbericht


Laatste nieuws KNMI op 9 oktober

KNMI haalt zonnetje in huis: nieuwe Sun-supercomputer verbetert nauwkeurigheid weersverwachting

Het KNMI heeft onlangs de beschikking gekregen over een supercomputer waardoor een nòg grotere nauwkeurigheid van het nieuwe geavanceerde HIRLAM-weermodel (HIgh Resolution Limited Area Model*) behaald kan worden. Het huidige HIRLAM-weermodel berekent atmosferische grootheden op een rooster met resolutie van 55 km. Met de nieuwe supercomputer, geleverd door Sun Microsystems, wordt een resolutie van 22 km mogelijk, hetgeen de nauwkeurigheid en voorspeltermijn van de weersverwachtingen en waarschuwingen verbetert. Zo bleek uit onderzoek dat de voorjaarsstorm van 28 mei 2000 zeker 12 uur eerder en met een grotere precisie voorspeld had kunnen worden.

Na de implementatieperiode komen de eerste HIRLAM-producten de komende maanden op experimentele basis ter beschikking. De rekencapaciteit wordt ook gebruikt voor onderzoek met klimaatmodellen en modelontwikkeling in het algemeen.

De nieuwe configuratie is dermate zwaar en compleet uitgevoerd dat het systeem direct behoort tot de grootste computersystemen van Nederland. De supercomputer, Sun Fire 15K , beschikt over een capaciteit van maximaal 106 64-bit processoren, met een kloksnelheid van 900 MHz, 576 Gigabytes. De Sun Fire 15K is hiermee verreweg de krachtigste server die op dit moment in de wereld beschikbaar is.


*) Voor meer informatie zie de brochure "HIRLAM: het weer in detail", opvraagbaar bij de KNMI bibliotheek, tel. 030 - 2206 368, of mailto:biblioth@knmi.nl

Voor nog meer informatie kunt u ook contact opnemen met Harry Geurts of Monique Somers, persvoorlichting KNMI, telefoon 030 2206 317.

Dit persbericht is ook te vinden op de KNMI-internetsite http://www.knmi.nl/voorl/nieuws/KNMIhaaltSunInHuis.htm

Bij gebruik van gegevens bron KNMI vermelden.

Monique Somers
persvoorlichter KNMI
mailto: somers@knmi.nl
telefoon 030 22 06 386
mobiel 06 - 532 14 364
telefax 030 2211 195

KNMI
Postbus 201
3730 AE De Bilt

Deel: ' KNMI kan dankzij supercomputer beter het weer berekenen '
Lees ook