Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Achtergrond

KNMI niet rechtstreeks betrokken bij Volvo Ocean Race

Op 23 september jl. vertrokken 8 deelnemers aan de Volvo Ocean Race (VOR) voor een van de zwaarste zeilraces rond de wereld. De VOR is de opvolger van de Whitbread Round the World Race, nadat Volvo de rechten kocht. In de laatste editie van de Whitbread voer het Nederlandse zeiljacht "Brunel Sunergy" mee. Zij werden van informatie werd voorzien door het KNMI, met name door Frits Koek. Vooral door zijn aanwezigheid in de zevende etappe behaalde de "Brunel Sunergy" haar eerste en enige etappezege in Baltimore (USA).

De race, die elke vier jaar wordt gehouden, heeft deze keer geen Nederlands jacht dat meedoet. Desalniettemin zeilen er wel een aantal Nederlanders mee:

Land Jacht · Naam
Zweden Assa Abbloy · Roy Heiner (co- schipper)
Zweden Team SEB · Marcel van Triest (navigator) Italië/Finland Nautor Amer One · Bouwe Bekking (co-schipper) Italië/Finland Nautor Amer Too · Klaartje Zuiderbaan (stuurvrouw, zeiltrimster),
· Carolijn Brouwer (stuurvrouw op etappes 2 en 3), · Willemien van Hoeve (bemanning)
Noorwegen Djuice Dragons · Wouter Verbraak (co-navigator) Duitsland Illbruck Challenge · Dirk de Ridder (zeiltrimmer)

Meteorologische begeleiding aan de schepen vanaf de wal wordt deze keer niet door het KNMI verzorgd. Een belangrijke reden daarvoor is dat er geen Nederlands schip meedoet. Was het de schepen vorige race verboden om internet te gebruiken, nu heeft de organisatie deze optie min of meer vrijgegeven. Alle teams mochten vooraf elk tien websites opgeven welke zij tijdens de wedstrijd willen gaan raadplegen. Tussen deze favoriete websites staat ook het KNMI. Kortom, ondanks dat er geen rechtstreekse bemoeienis is, wordt het KNMI wel gebruikt door de deelnemers om in hun honger naar weersinformatie te voorzien.

De race duurt tot 9 juni 2002, dus ze hebben nog even te gaan. De race is te volgen via de kranten, televisie en internet.

Sport in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 26 september 2001

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

Deel: ' KNMI niet rechtstreeks betrokken bij Volvo Ocean Race '
Lees ook