Het weer nader verklaard

Sneeuwlawines

De afgelopen jaren zijn de sneeuwhoeveelheden in het zuiden van Duitsland afgenomen. Zo viel er op de Hohenpeissenberg (op 977 meter hoogte) tussen 1950 en 1995 jaarlijks gemiddeld 272 cm sneeuw. Kijken we naar de afzonerlijke decennia dan tekent de afname zich duidelijk af: van 295 cm in de jaren zestig naar 272 cm in de jaren tachtig en slechts 213 cm in de jaren 1990-1995. Dieptepunt was 1989 met slechts 97 cm nieuwe sneeuw.In de koudere winters van 1996 en 1997 was het weer beter gesteld met de sneeuw en ook dit jaar zijn de sneeuwcondities in de wintersportgebieden goed: momenteel zijn de hoeveelheden extreem groot.

Als er veel sneeuw ligt kan dat, onder verschillende omstandigheden, zowel bij dooi als vorst, lawinegevaar opleveren. Grote sneeuwmassa's komen dan van de hellingen omlaag met alle gevolgen vandien. Een sneeuwlawine kan verschillende oorzaken hebben. Als er een warme wind opsteekt zal vooral bij zonnig weer de bovenste laag van de sneeuw smelten en kan het sneeuwdek gaan glijden. Ook verse natte sneeuw en smeltende oude sneeuw kunnen lawines veroorzaken door de grote hoeveelheden water die deze massa's bevatten.

Veel sneeuwlawines doen zich voor bij vorst en harde wind. Hevige sneeuwval kan bij lage temperaturen aanleiding geven tot lawines van poedersneeuw, waarbij een dichte wolk van sneeuw met zeer grote snelheden van soms 200 tot 300 kilometer per uur omlaag komt. Skieërs kunnen dergelijke lawines zelf op gang brengen door het veroorzaken van lichte trillingen. Bij regen en dooi kunnen natte lawines optreden, waarbij de hele sneeuwlaag tot de ondergrond gaat schuiven. Zeker wanneer in wintersportcentra wordt gewaarschuwd voor lawinegevaar is voorzichtigheid geboden. De weerberichten voor de wintersport vindt u onder weer in de rubriek Europa. * Actuele sneeuwhoogten in de wereld * Actuele sneeuwinformatie * Independent Travel * Sneeuw in Ardennen en Eifel

Laatste wijziging: 8 februari 1999

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI Copyright © KNMI

Zoekwoorden:

Deel: ' KNMI sneeuwcondities in wintersportgebieden dit jaar goed '
Lees ook