KNMI

Het weer nader verklaard

Veilig de zonsverduistering zien

De zonsverduistering van 11 augustus midden op de dag is een unieke gebeurtenis die niemand mag missen. Kijk echter niet met het blote oog naar een gedeeltelijk verduisterde zon; dat kan leiden tot blindheid. Het gebruik van filters of speciale brilletjes is absolute noodzaak zolang de zon niet totaal verduisterd is. Alleen tijdens de totaliteit, die hooguit een paar minuten duurt, zijn filters overbodig, maar dat maken we in Nederland niet mee. Oplopend van noord naar zuid wordt de zon hier voor 90 tot 97% door de maan bedekt.

In Nederland begint de zonsverduistering om tien over elf. Om twee minuten voor half een wordt het maximum bereikt, waarbij het in ons land erg schemerig wordt. Tegen tien voor twee is het hier voorbij. Het is meer dan de moeite waard om dat hele verloop te volgen, maar uitsluitend met filters. Het menselijk oog is kwetsbaar voor verschillende soorten straling. Verraderlijk genoeg merk je dat niet en manifesteert de oogschade zich pas enkele uren later wanneer het te laat is.

De filters zijn pas veilig als een groot deel van het golflengtegebied wordt weggefilterd. Dat geldt in elk geval voor speciale eclipsbrilletjes die verkrijgbaar zijn. Enkele jaren geleden dacht men dat compact discs veilig zouden zijn, maar dat is niet juist. De mate waarin het zonlicht door een CD wordt afgeschermd is onvoldoende. Schadelijke ultraviolette straling dringt er bovendien doorheen en kan ernstig letsel aanrichten, Ook het gebruik van beroete glaasjes wordt afgeraden: ze zijn moeilijk egaal beroet te krijgen en ook niet geheel veilig. Onveilig zijn ook donkere negatieven van een zwartwitfilm en kleurennegetieven.

Zelfs bij het gebruik van speciale eclipsbrillen is het raadzaam de ogen regelmatig rust te gunnen en niet langer dan dertig seconden achtereen naar de zonsverduistering te kijken. In die gebieden buiten ons land waar de zon totaal wordt verduisterd kan de bril tijdens de totaliteit af. Het licht van de zilverwitte corona is niet gevaarlijk voor het oog. Zodra de zon weer tevoorschijn komt moet het brilletje meteen weer op. Ook fototoestellen en video-camera's moeten worden uitgerust met grijsfilters.

Laatste wijziging: 16 juli 1999

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

Deel: ' KNMI Veilig de zonsverduistering zien '
Lees ook