Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Arnhem, 6 oktober 2009

Oplettende motorrijders in de herfst

Met het aanbreken van de herfst veranderen de weersomstandigheden op de weg en wordt er extra oplettendheid van de verkeersdeelnemers gevraagd. Dat geldt zeker ten aanzien van de motorrijders in het verkeer. De belangenvereniging KNMV vraagt daar jaarlijks aandacht voor. Vele motorrijders stallen hun motor tot de lente weer aanbreekt, maar er is ook een grote groep die de kleding heeft aangepast, in de winter gewoon doorrijdt en deel uitmaakt van het drukke woon-werkverkeer.

Het hoort er allemaal bij in de herfst, die zich ondertussen heeft aangediend: windvlagen, bladeren op de weg, regenbuien en mist. Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht kunnen al leiden tot gladde wegen als het gevroren heeft. Natuurlijk moet men extra rekening houden met de conditie van het wegdek, want die is deze tijd van het jaar instabiel. Van nat tot glad en - als het later in het seizoen eenmaal hard gevroren heeft - met vervelende beschadigingen die een motorrijder eerder voelt dan een automobilist.

Soms komt daar nog de laagstaande zon als extra risicofactor bij. Verkeers-deelnemers kunnen er door verblind worden en dan is het tegemoetkomend verkeer moeilijk waar te nemen. Als je als motorrijder de zon zelf in de rug hebt moet je er rekening mee houden dat de tegenliggers er recht tegen in kijken en jou misschien niet goed kunnen zien!

Velen blijven de motor trouw als wapen tegen de lange files die weer vaker zullen ontstaan. In de Filegedragscode zijn de regels afgesproken waar motorrijders zich aan moeten houden als ze zich tussen de rijen auto's voortbewegen en waar automobilisten rekening mee kunnen houden.

De Nederlandse weggebruiker maakt zich op voor de winter. Voor de motorrijder betekent dit: goed aankleden en scherp blijven. Dan kun je lekker lang doorrijden!

www.knmv.nl

Deel: ' KNMV Oplettende motorrijders in de herfst '


Lees ook