AutoRai

18-7-2002

koda introduceert 1.2 HTP/40 kW-motor in de Fabia

De koda Fabia is vanaf modeljaar 2003 leverbaar met een nieuwe
1.2 HTP/40 kW-motor. Deze geavanceerde driecilinder paart een hoog koppel aan een laag verbruik. Bovendien draait de krachtbron mooi rond dankzij gebruik van een balansas.

Ook nieuw voor de Fabia zijn enkele luxe opties, zoals xenon-verlichting. Het koda modeljaar 2003 begint in augustus. Prijzen worden in een later stadium bekendgemaakt.

De 1.2 HTP-motor van 40 kW is de eerste van een gloednieuwe generatie die door kodaAuto is ontwikkeld voor gebruik in de Fabia en andere autos uit het Volkswagen-concern. De geavanceerde motoren worden ook door kodaAuto gebouwd. De afkorting HTP staat voor High Torque Performance, zodat een van de belangrijkste eigenschappen meteen duidelijk is. De 1.2 produceert bij een relatief laag toerental reeds een koppel van 106 Nm, wat het rijcomfort ten goede komt en een soepele rijstijl vergemakkelijkt. De 1.2 HTP vervangt de 1.4 MPI van 44 kW.

De koda 1.2 HTP/40 kW is een vloeistofgekoelde driecilinder in-lijn, met een vier maal gelagerde krukas en een balansas. De zeer moderne motor is stil, soepel, verfijnd en trillingsarm. Zowel blok als kop zijn van lichtmetaal en verder zijn veel onderdelen van kunststof, waardoor het gewicht laag is. Dubbele nokkenassen bedienen de twee kleppen per cilinder. De 1.198 cm3 grote nieuwkomer levert zijn maximum vermogen van 40 kW bij 4.750 toeren en het maximum koppel van 106 Nm is bij 3.000 toeren beschikbaar. De topsnelheid bedraagt 150 km/h.

De 1.2 HTP voldoet ruimschoots aan de strenge EU 4-emissienormen die in 2005 van kracht worden. Dit betekent dat de Fabias met deze krachtbron in Nederland in aanmerking komen voor de subsidie schoon. Het gemiddeld benzineverbruik van de koda Fabia 1.2 HTP/40 kW bedraagt volgens de EU99/100-norm 5,9 l/100 km; buiten de stad verbruikt deze uitvoering 4,8 l/100 km en binnen de stad 7,9 l/100 km.

Modeljaar 2003 kent ook enkele interessante nieuwtjes op het gebied van originele fabrieksopties. Zo is de koda Fabia vanaf augustus naar wens ook uit te rusten met xenon-verlichting (vanaf de Comfort), een navigatiesysteem en parkeersensoren. Bovendien bestaat binnenkort de mogelijkheid om een uitschakelbare passagiersairbag voorin te bestellen, zodat op de passagiersstoel een kinderzitje tegen de rijrichting in kan worden geplaatst. Deactiveren geschiedt met een slot in het dashboardkastje. Indien de airbag buiten werking is gesteld, maakt een waarschuwingslampje in het dashboard de bestuurder hierop attent.

Tot slot is het aanbod aan carrosseriekleuren verrijkt met de tinten corrida red en laser blue.

Zoekwoorden:

Deel: ' Koda introduceert 1.2 HTP/40 kW-motor in de Fabia '
Lees ook