AutoRai

10-8-2001

koda presenteert de Superb op de IAA in Frankfurt

koda zal tijdens de IAA in Frankfurt een nieuw model prestenteren. De nieuwe koda met de naam Superb wordt gepositioneerd in het D-segment.

kodaAuto komt met een wereldpremière op de Internationale Automobil-Ausstellung (IAA), die van 13-23 september a.s. wordt gehouden in Frankfurt. De koda Superb is een nieuw luxueus model in het D-segment. Het is voor het eerst sinds 1947 dat het Tsjechische merk een auto uitbrengt in deze prestigieuze klasse. De nieuwe Superb zal met onder meer een 2,8-liter V6-benzinemotor en een 2.5 TDI V6 op de markt worden gebracht.

koda staat over het algemeen bekend als fabrikant van compacte personenautos, maar het merk heeft een rijke traditie in de segmenten van grotere automobielen. Het produceerde in de eerste helft van de vorige eeuw vijftien grote modellen met zescilindermotoren en drie modellen met achtcilinders; de cilinderinhoud van de krachtbronnen varieerde tussen de 1,8 en 6,6 liter. Zo beschikte Tomás Garrigue Masaryk, president van de toenmalige Tsjechische republiek, vanaf 1925 over een koda zescilinder limousine. Van dergelijke modellen werden er destijds aanzienlijke aantallen naar andere Europese landen en naar overzeese markten geëxporteerd.

De nieuwe koda Superb sluit ook in naam aan bij dit deel van de historie van de fabrikant uit Mladá Boleslav. De eerste luxueuze limousine die Superb werd gedoopt, zag het levenslicht in 1934. Het model onderging in de loop der jaren talrijke verbeteringen; er werd zelfs een versie uitgebracht met 95 pk 4,0-liter achtcilinder. Deze Superb werd geproduceerd tot 1947.

De nieuwe Superb, die zijn werelddebuut beleeft op de vooraanstaande Frankfurtse autotentoonstelling, is van een even stijlvol als tijdloos 3-box-ontwerp, dynamisch en tegelijkertijd ingetogen. De Superb heeft daarbij zowel van buiten als van binnen een duidelijk koda-familiekarakter. Onmiskenbaar bijvoorbeeld is de grotere grille met het merkembleem. Andere opvallende details zijn de laag doorgetrokken bumpers, het geraffineerde randje aan de bagageklep en de dynamisch gevormde achterlicht-units. Het carrosserie-design straalt op het eerste gezicht noblesse en hightech uit.

De nieuwe koda Superb heeft een lengte van 4,8 meter, is 1,7 meter breed en 1,4 meter hoog. De limousine kenmerkt zich door een hoog niveau van veiligheid, comfort en luxe, en biedt de kopers behalve een royaal interieur een zekere mate van prestige. De ruimtelijkheid van het interieur is grotendeels te danken aan de opmerkelijke wielbasis van 2,8 meter, een van de langste in het D-segment.

koda biedt voor de Superb een verscheidenheid van krachtbronnen. De klant heeft de keuze uit drie benzinemotoren een 2,0-liter met 115 pk, een 20-kleps 1.8 turbo met 150 pk en een 2.8 V6 met 193 pk en twee diesels. Behalve een 1.9 TDI PD met 131 pk is er ook een eveneens direct ingespoten V6, die 155 pk levert.

Deel: ' Koda presenteert de Superb op de IAA in Frankfurt '
Lees ook